12. března 2024 15:00

Chystáme se volit, vzkázali ruští povstalci Putinovi a napadli Rusko

Jen několik dnů před prezidentskými volbami v Rusku se ruská pohraniční vesnice Ťotkino dostala do rukou nepřítele – i když nejspíš jen dočasně. Dobře vyzbrojení útočníci s tanky a obrněnými transportéry překročili v Kurské a Belgorodské oblasti rusko-ukrajinskou hranici a podle svých slov začali osvobozovat Rusko od režimu Vladimira Putina.

Útok sice přišel z ukrajinského území, neprovedli ho ale ukrajinští vojáci. Na tancích a v transportérech do Ruska pronikli bojovníci z legie Svoboda Ruska, Ruského dobrovolnického sboru a Sibiřského praporu, tedy jednotek tvořených Rusy a dalšími občany Ruské federace nesouhlasícími s Putinovým útokem proti Ukrajině i s kremelským režimem jako takovým.

Přečtěte si také: Na Rusko zaútočili Rusové. Podivná operace v okolí Bělgorodu a její vysvětlení

„Stejně jako všichni naši spoluobčané i my v Legii sníme o Rusku osvobozeném od Putinovy ​​diktatury. Ale nejen sníme – vynakládáme veškeré úsilí, abychom tyto sny uskutečnili. Centimetr po centimetru vezmeme režimu naši zemi,“ napsali členové legie na sociální síti Telegram.

Belgorod je častým cílem útoků

Podrobnosti o útoku nelze nezávisle ověřit, nicméně podle prohlášení ruského ministerstva obrany byl s pomocí letectva, raketometů a dělostřelectva odražen. Podle ministerstva obrany bylo zničeno až 60 „ukrajinských teroristů“, pět tanků a jeden obrněný transportér.

Není to poprvé, kdy ruští protikremelští bojovníci vpadli na území Ruska. Naposledy se těžké boje na přístupech k Belgorodu odehrávaly v květnu a červnu 2023, v lednu 2024 pak starosta oblasti nařídil preventivní evakuaci části města ležícího jen 30 kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Mohlo by vás také zajímat: Vzpoura v Rusku: Legionáři vytáhli na Belgorod. Je slyšet střelba, na místě jsou tanky

Dárek pro Putina

Členové legie Svoboda Ruska zároveň zveřejnili video, ve kterém uvádějí, že se „chystají na ruské prezidentské volby“, které se konají 15.-16. března. Podle moskevského spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa je ale pohraniční přepad pro Putina spíše předvolebním akčním dárkem. Vládce Kremlu podle něj může díky útoku provedenému krátce před prezidentskými volbami hrát na strunu národní jednoty. „Opět může hovořit o agresi a ukázat se jako obránce Ruska,“ domnívá se Just.

Legie Svoboda Rusku vznikla v létě 2022 na Ukrajině a tvoří ji bývalí ruští vojáci zajatí ukrajinskou armádou a také někteří místní Rusové. Legie označuje za svůj hlavní cíl osvobození Ukrajiny a změnu režimu v Moskvě.

Ještě radikálnější a více nacionalisticky laděný je Ruský dobrovolnický sbor. Jeho příslušníci začali na straně Ukrajiny bojovat už po anexi Krymu v roce 2014 a za svého hlavního nepřítele považují ruského prezidenta Vladimira Putina. Sibiřský prapor funguje jako součást Mezinárodní legie při ukrajinské vojenské rozvědce a tvoří jej hlavně Jakuti a Burjati, kteří usilují o nezávislost na Moskvě.

Zdroj: The Moscow Times,

Video, které jste mohli minout: Munice z české iniciativy míří na Ukrajinu, říká Kuleba. Brzy ji dostanou ozbrojené síly

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom