18. září 2024 12:50

Výbuch supermoderního muničního skladu byl natočen na video. „Ruské Vrbětice“ přitom měly odolat i atomové bombě

Ukrajinci zasáhli obří muniční sklad v Tverské oblasti západně od Moskvy. „Ruské Vrbětice“ měly zvládnout i jaderný útok.

Mohutné výbuchy a vysoké sloupy dýmu hlásili pozorovatelé nad muničním skladem poblíž 11tisícového města Toropec v noci na středu. Následky pravděpodobně dronového útoku zaznamenaly satelity NASA v podobě významných tepelných ohnisek, otřesy půdy se pak v seizmografech jevily v 01:56 SELČ jako slabé zemětřesení o magnitudě 2,8:

Přečtěte si také: Miškin a Čepiga: Kdo jsou ruští špioni, kteří zaútočili na Vrbětice a dostali vyznamenání od Putina?

Ve městě ležícím asi 380 kilometrů západně od Moskvy jsou podle agentury TASS zavřené školy a školky, podle telegramového kanálu Baza byla dokonce zahájena evakuace. Ukrajina se k útoku nepřihlásila, v noci na středu 18. září ale na cíle v několika ruských oblastech vyslala podle ruského ministerstva obrany 54 dronů.

Supermoderní muniční sklad

Komplex u města Toropec v hodnotě 39 milionů USD (880 milionů korun) vznikl v roce 2015 jako supermoderní skladiště raket, munice a výbušnin. Podle listu Rossijskaja gazeta, který citovala agentura Reuters, je komplex vybaven chlazenými i vyhřívanými místnostmi, elektrickými rozvodnami, úpravnami, nádržemi na vodu a palivo a více než stovkou požárních rybníků.

Náměstek ruského ministra obrany Dmitrij Bulgakov v roce 2018 řekl agentuře RIA, že v komplexu jsou betonové skladovací objekty odolné proti úderům ze vzduchu a schopné odolat i ničivým účinkům jaderné exploze. Plná kapacita každého ze skladovacích zařízení je 240 tun a muniční komplex má také prostory pro ubytování až 200 vojáků a techniků.

Mohlo by vás také zajímat: Rusko povolalo do bojů „hvězdnou pěchotu“. Vzdušné a vesmírné síly slouží jako motostřelci

Zasažený komplex svým rozsahem převyšuje sklad vojenského materiálu ve Vrběticích, kde v roce 2014 došlo k několika výbuchům. Uskladněny zde byly desítky leteckých pum, kolem sedmi tisíc kusů dělostřelecké munice a odhadem čtyři miliony nábojů. Za pachatele výbuchů vyšetřovatelé označili agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Zdroj: Reuters, Deutsche Welle

Video, které jste mohli minout: Totální peklo u Pokrovsku. Rusko trpí šílenými ztrátami, Ukrajina přiznává problémy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský