4. září 2024 16:40

Ukrajinský dron chrlí oheň jako draci ve Hře o trůny. Z nového válečného videa čiší hrůza

Válka dronů na ukrajinském bojišti přinesla inovaci v podobě bezpilotního letounu chrlícího plameny stejně jako draci ve Hře o trůny. Zdrojem extrémního hoření je v tomto případě termit, který má devastující účinky na ruskou techniku i živou sílu.

Vůbec první video zachycující nasazení děsivé zbraně zveřejnila na svém účtu na síti Telegram 108. samostatná brigáda územní obrany Ukrajiny. Kanál pojmenovaný „Můj volací znak je Godwin“ u příspěvku použil jediné slovo, a sice Drakarys. Podle amerického časopisu Men's Health fanoušci seriálů Hry o trůny a Rod draka vědí, že jde o povel, kterým Targaryenové nařizují svým drakům, aby chrlili oheň.

Na videu je vidět, jak dron nalétává na alej, která zřejmě slouží jako úkryt ruských vojáků a techniky, a 22 sekund chrlí plameny. Nakonec svrhne zápalnou nálož, která dále hoří a na zemi vybuchuje. O pár sekund později dron odlétá.

Přečtěte si také: Plamenomet byl děsivou zbraní obou světových válek. Měl ale jisté nevýhody

Hoří i pod vodou

Proud žhavých jisker z dálky připomíná spíše zábavní pyrotechniku než hořící kapalinu typickou například pro ikonický americký plamenomet M2. Podle časopisu Forbes je to zřejmý důkaz o použití termitu.

Termitové nálože si Ukrajinci oblíbili, využívají je například při ničení opuštěné ruské techniky. Termit je vysoce hořlavá směs práškového hliníku a oxidu železa, například v podobě okují, jež vznikají při válcování a kutí železa. Hořením termitu vzniká teplota až 3000 °C a jak můžete vidět v následujícím videu, směs hoří i pod vodou:

Mohlo by vás také zajímat: Déšť, který propálí i ocel. Rusové měli na Vuhledar použít děsivou zbraň, ukazují záběry

Termit se používá v průmyslu při přípravě těžko tavitelných kovů, jako je mangan a chrom, ale také při sváření kolejnic. Jeho schopnost propálit plát oceli pochopitelně zaujala i výrobce zbraní a munice, takže termitové bomby patří do výzbroje mnoha armád včetně té ruské. Právě Rusové zřejmě použili termitové granáty v září 2022, kdy se na vesnici Ozerne v Doněcké oblasti spustil doslova ohnivý déšť, podobná situace se pak opakovala v březnu 2023 u Vuhledaru.

Zdroj: Forbes

Video, které jste mohli minout: Kouř a zkáza. Ukrajinci ukázali, jak Rusové zdevastovali pohraniční město Vovčansk

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský