6. září 2024 16:55

Rusko zoufale shání vojáky. Náborová videa lákají i muslimy a youtubery, nebudete věřit vlastním očím

Rusko už v bojích na Ukrajině přišlo podle různých odhadů o půl milionu mrtvých a raněných vojáků. Měsíční ztráty mohou dosahovat desítek tisíc mužů, podle listu Politico jen od poloviny května do poloviny července 2024 odepsala ruská armáda 70 000 zabitých a zraněných vojáků.

Doplnit řídnoucí řady se Kreml snaží lákáním takzvaných kontraktniků na vyšší odměny a nejrůznější výhody. Prezident Vladimir Putin například podepsal dekret, kterým zvýšil bonus za podpis minimálně ročního kontraktu na 400 000 rublů (necelých 100 000 Kč) a minimální roční plat v armádě stoupl na 3,25 milionu rublů (přibližně 807 000 korun). Po dobu služby v armádě se kontraktnikům odkládá splácení půjček a v případě vězňů se odpouští část trestu.

Přečtěte si také: Nezničitelná americká technika v akci: Podívejte se, jak Bradley na Ukrajině zachraňuje životy

Přesvědčovat budoucí vojáky se armáda snaží už i na moskevských ulicích. „Ano, skutečně se začaly objevovat v Moskvě náborové stánky, zejména na frekventovaných stanicích metra. Přesto jsem si nevšiml, že by u těchto stánků byly nějaké fronty, lépe řečeno, viděl jsem tam spíš znuděné rekrutéry a žádné zájemce,“ komentoval situaci v ruském hlavním městě spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just.

Zlákat zájemce ke vstupu do armády mají i náborová videa. „Z čeho jsou naši muži?“ ptá se na pozadí nejnovějšího z nich drsný hlas:

Video staví na záběrech vojáků v zákopech a unavených techniků opravujících tanky, kteří mají v těle čest, chrabrost a odvahu a jsou tou správnou alternativou změkčilých modelů a youtuberů usrkávajících smoothie. „Přidej se ke svým,“ vyzývá klip váhající rekruty.

Jsme Rusové, bůh je s námi

Obdobné je to i s náboženstvím. Stejně jako se J. V. Stalin po německém útoku na Sovětský svaz v červnu 1941 dovolával vlastenectví svých lidí a dočasně toleroval náboženské symboly, snaží se být i Putinova propaganda nábožensky všeobjímající.

V náborovém videu ze srpna 2024 se tak voják v zákopu modlí otčenáš nad obrázkem svatého Jiří, tankisté odříkávají první súru koránu a odstřelovač s buddhistickým růžencem drmolí posvátnou mantru. „Jsme Rusové, bůh je s námi,“ hlásá závěr videa:

Mohlo by vás také zajímat: Tvrdý úder Ukrajinců. Rusové měli 90 tisíc vojáků na novou ofenzivu, drtily je salvy z HIMARS

Apel má svou logiku. Rusko zdaleka netvoří jen Rusové vyznávající pravoslaví, ale najdeme zde přes 160 národností, z nichž mnohé se hlásí ke katolické víře, islámu nebo buddhismu. Kromě Rusů (asi 105 milionů v roce 2021) mají více než jeden milion ještě Ukrajinci, Baškirové, Čuvaši, Čečenci a Arméni. Ruská armáda lačnící po živé síle se tak obrací i k nim a k dalším etnikům v zemi. O tom, že je snaha Kremlu minimalizovat oběti mezi etnickými Rusy úspěšná, svědčí i skutečnost, že dnes mají procentuálně nejvyšší ztráty v Putinově dobyvačné válce například Tuvinci, Jakuti nebo Burjati.

Zdroj: RAND, War on the Rocks

Video, které jste mohli minout: Katastrofální ruský útok na videu. Tanky se vyřadily navzájem, pak si obrněnce podaly drony:

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský