29. dubna 2023 06:00

Budoucnost dělostřelectva přichází. Nová střela zničí nepřítele na rekordní vzdálenost

Americké dělostřelectvo opět udělalo krok dopředu a díky společnosti BAE Systems si nyní troufne na ještě vzdálenější cíle. Nová střela dokonce překonala rekord doletu.

Dělostřeleckou revoluci zahájila společnost BAE Systems, která nedávno úspěšně otestovala podkaliberní střelu vyvinutou v rámci programu XM1155. Zatím společnost vydala pouze obecné zprávy, už teď je ale jasné, že moderní válečnictví zase o krok postoupilo. Nový dělostřelecký projektil totiž překonal dosavadní rekord.

Letí jako šíp

Před třemi lety zasáhla střela společnosti Raytheon cíl na vzdálenost delší než 100 km, k čemuž jí dopomohl dodatečný tryskový pohon. Projektil od BAE Systems oproti tomu disponuje senzory, které umožňují přesné navádění na cíl. Zároveň jde o podkaliberní střelu, což znamená, že konstrukčně se podobá protitankové munici používané v tancích.

Čtěte také: Radioaktivní jako minerálka. Expert popsal, v čem vynikají uranové střely pro Ukrajince

Je vyrobena z hustého materiálu, jako wolfram nebo ochuzený uran, zároveň má ale malý průměr a tvarem připomíná šíp. Díky velké hmotnosti a menšímu průměru letí rychleji než běžný projektil. Letí přitom o to lehčeji, že nenese žádnou výbušnou nálož. Cíl totiž zničí kinetickou energií.

Lehčí střela, delší hlaveň

Střela, která byla vyvíjena pro houfnice ráže 155 mm, byla úspěšně otestována, když svůj cíl zasáhla na překvapivých 110 km. Nejenže tím stanovila nový rekord, jde také o více než dvakrát větší vzdálenost, než na jakou střílí houfnice Krab a většina ostatních dělostřeleckých modelů 155 mm ráže. K úspěchu střely nicméně výrazně přispěla zbraň, která se z běžného arzenálu podobně vymyká.

Střela byla totiž vystřelena dělem XM907E2, jež vzniklo v rámci programu ERCA (Extended Range Cannon Artillery). Standardní ráže hlavně je 52 mm, XM907E2 ji má ovšem prodlouženou na standard 58 mm. Zbraň má nahradit samohybné houfnice M109A6 Paladin, které v současnosti využívá americká armáda. Ta se tak brzy může těšit na zasahování cílů na dvakrát delší vzdálenost.

Zdroj: Bae Systems / Army Technology

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom