3. října 2024 16:05

Raketová obrana za desítky miliard. Izrael má unikátní systém, u cen jednotlivých střel se vám protočí panenky

Kolik stojí obrana Izraele?

Blízký východ zažil jeden z největších raketových útoků historie, když Írán vyslal proti Izraeli kolem 200 balistických střel. Ty ale narazily na jeden z nejlépe organizovaných obranných systémů světa.

Židovský stát využívá k obraně svého území inteligentní protivzdušnou obranu, která má tři úrovně. Čtvrtý rozměr pak přidávají Spojené státy, jejichž protiraketové torpédoborce hlídkují ve Středozemním moři.

Na obranu vzdušného prostoru se Izrael intenzivně zaměřuje od ledna 1991, kdy musel vstřebat salvy desítek raket Scud vypálených na začátku války v Zálivu režimem iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Na předměstí Tel Avivu, v Haifě a ve městech středního Izraele tehdy původem sovětské rakety poškodily mnoho budov a přímo či nepřímo zabily 13 lidí a desítky dalších zranily. Spojené státy tehdy Izrael od odvetného útoku odradily, na protiraketové obraně svého spojence se od té doby podílejí pravidelně.

Přečtěte si také: Čím se Izrael brání vzdušným útokům Íránu? Rakety a drony ničí promyšlený systém

Tři vrstvy obrany

Nejvýkonnější vrstvu obrany dnes představují rakety Arrow 3. Systém vyvíjený ve spolupráci se Spojenými státy dokáže zasahovat přilétající balistické rakety ve výšce nad 100 kilometrů, tedy už ve vesmíru. Jde vlastně o souboj raket, kdy obranná raketa Arrow 3 zvládne během půl minuty najít a zničit až pět cílů. Mezi ně se řadí íránské dvoustupňové balistické rakety Šaháb-3 na kapalný pohon, jež mají podle typu dolet od 1 300 do 2 200 km, a které Írán použil při útoku na Izrael 1. října 2024.

Součástí této vrstvy jsou i rakety Arrow 2 určené k ničení přilétajících raket už v zemské atmosféře. Jsou tak účinné proti střelám odpalovaným z kratší vzdálenosti, typicky do 1000 km. Oba systémy spolupracují a vyhodnocují nebezpečnost přilétajících raket už po jejich odpálení. V praxi to znamená, že střely, jež směřují do neobydlených oblastí nebo na okraj měst a vojenských základen, se nevyplatí ničit a nechají se neškodně dopadnout. Problém je, že íránské rakety mají obecně nízkou přesnost, u Šaháb-3 je rozptyl až 300 metrů.

Davidův prak a Železná kopule

Rakety, jež přilétají z ještě kratší vzdálenosti, si pak bere na starost střední vrstva protivzdušné obrany pojmenovaná Davidův prak (David’s Sling). „Cílí na balistické rakety odpalované 100-200 km daleko,“ říká Jehošua Kalisky z Institutu pro studium národní bezpečnosti (INSS) v Tel Avivu. Systém, který vyvíjí izraelský zbrojní koncern Rafael ve spolupráci s americkou zbrojařskou firmou Raytheon, je kromě balistických raket účinný také proti letadlům, dronům a křižujícím střelám s plochou dráhou letu.

Poslední obrannou linii představuje slavná Železná kopule (Iron Dome). Ta je určená k zachycení jednoduchých raket odpalovaných hnutím Hamás nebo teroristickou organizací Hizballáh. Základem systému je výkonný radar, který detekuje přilétající rakety na vzdálenost 100 km. Data jdou do řídícího modulu, který po vyhodnocení trajektorie útočících projektilů odpaluje 283 cm dlouhé rakety Tamir.

Ty jsou v bateriích po 20 kusech, přičemž podle Kaliskyho je Železná kopule navržena tak, aby proti každému cíli letěly rychlostí Mach 2 pro jistotu dvě rakety Tamir. Jejich úkolem není cíl přímo zasáhnout, ale ve vzdálenosti 10 metrů a méně explodovat a smrští kovových úlomků útočící raketu zničit nebo aspoň vychýlit z dráhy.

Kolik stojí obrana

I když izraelská armáda počty dostupných raket jednotlivých systémů nezveřejňuje, je jisté, že jejich zásoby nejsou nevyčerpatelné. Na to sází i útočníci včetně Íránu, který 1. října vyslal na Izrael takřka 200 balistických raket, přičemž mnohé z nich obranným deštníkem pronikly.

Mohlo by vás zajímat: Izrael má menší, ale vyspělejší armádu než Írán. Analytik popsal, jak odpoví na noční útok

Kromě počtu musí Izrael brát v potaz i cenu obranných raket. Zatímco raketa Tamir stojí v přepočtu 700 000 Kč, raketa vypálená Davidovým prakem vyjde na 16,5 milionu Kč. Nejdražší jsou rakety systému Arrow. Raketa Arrow 2 stojí 35,5 milionu Kč, Arrow 3 pak 47,5 milionu Kč. I tak jde o levnější variantu než třeba americký systém Patriot, kde každá střela vyjde na 91,5 milionu Kč. Podle izraelských zdrojů například odvrácení íránského útoku stálo Izrael až 1,38 miliardy USD, v přepočtu 31,5 miliardy Kč.

Zdroj: CNN, Reuters

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský