7. října 2024 12:15

Desítky obrněných vozidel v Ústí nad Labem. Video zachycuje obrovskou zásilku pro Ukrajinu

Přes Česko míří na Ukrajinu švédské obrněnce. Na videu natočeném v Ústí nad Labem jsou vidět desítky transportérů, jak se po kolejích přesouvají na východ.

Švédsko, které je významným výrobcem zbraní vlastní provenience a od března 2024 také členem NATO, slíbilo v květnu v rámci balíku pomoci v hodnotě 1,3 miliardy USD dodat Ukrajině mimo jiné i všechna svá zakonzervovaná obrněná vozidla Pbv 302 včetně náhradních dílů, munice a opravárenských kapacit.

Nedatované video zachycující jeden plošinový vagón za druhým, jak projíždějí nádražím v Ústí nad Labem, a na nich desítky švédských obrněných transportérů Pbv 302, dokazuje, že zásilka až 200 obrněnců je na cestě:

Přečtěte si také: Zničí i nejmodernější ruské tanky: 10 prvotřídních švédských zbraní, které dobyly svět

Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) jsou pásové obrněné transportéry, které švédská armáda využívala před zavedením modernějších vozidel CV90. Transportér i s posádkou dopraví 11 osob maximální rychlostí 66 km/h na vzdálenost až 300 km. Na svou obranu je vybaven 20mm kanonem Hispano-Suiza. Výsadek může využít dvojici hydraulicky ovládaných poklopů, umožňujících palbu ručními zbraněmi. Vojáci vozidlo opouští vraty na zádi.

Transportéry představují cenný příspěvek k mobilitě ukrajinských brigád. Vozidlo je poměrně silně pancéřované a má skvělou průchodnost rozmáčeným nebo zasněženým terénem. To se bude hodit v období nastupujících podzimních plískanic.

Kromě transportérů Švédsko posílá na Ukrajinu také rakety země-vzduch, množství dělostřeleckých nábojů ráže 155 mm a letoun vzdušného průzkumu a řízení ASC-890, který je schopen sledovat lodě, drony, letadla a rakety.

Ruské ztráty obrněné techniky překročily 10 000 kusů

O rostoucí potřebě obrněné techniky na ukrajinské frontě svědčí i ztráty ruských obrněnců. Specializovaný nizozemský web Oryx, který na základě fotografií a záběrů z otevřených zdrojů vede statistiky zničených zbraní na ukrajinském bojišti, spočítal, že k 17. září přišlo Rusko od začátku války o 10 037 kusů obrněné techniky.

Mohlo by vás také zajímat: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Uvedený údaj zahrnuje 3376 tanků, včetně 159 nejmodernějších T-90 různých verzí, 5000 bojových vozidel pěchoty a výsadkářů a obrněných transportérů a více než 1500 dalších obrněných vozidel.

Zdroj: ČTK, Defense News, Defence Express

Video, které jste mohli minout: Legendární americká zbraň v akci. Ukrajinec si počkal na okupanty, pak je rozprášil salvou

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský