15. července 2024 12:20

Česko už dodalo Ukrajině tanky, vrtulníky, raketomety a munici za desítky miliard korun

Český tank na Ukrajině se dočkal nového jména i kamery

Česko už darovalo Ukrajině zbraně a munici za 6,75 miliardy korun. Na seznamu jsou desítky tanků a bojových vozidel pěchoty, tisíce pancéřovek a miliony nábojů. Celkové dodávky zahrnující české zbrojařské firmy a soukromé iniciativy jsou ale mnohem vyšší.

Český stát podporuje Ukrajinu dodávkami vojenského materiálu prakticky od samého počátku ruské invaze v únoru 2022. Vyprazdňování skladů, ale také dodávky nových zbraní a munice, probíhají postupně a vláda je schvaluje v utajeném režimu.

Přečtěte si také: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Dary podle ministerstva obrany do začátku června 2024 zahrnovaly osm kusů letecké techniky, 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty, 26 průzkumných chemických vozidel, 16 speciálních vozidel protivzdušné obrany, 47 aut, 13 houfnic nebo 12 raketometů. Česko také Ukrajině darovalo 4900 raket pro raketomety, téměř 100 000 kusů dělostřelecké munice, 645 protitankových střel, 8022 pancéřovek, 128 minometů a k nim 17 400 min, 435 protiletadlových prostředků, 41 258 střelných zbraní a přes 4,2 milionu nábojů.

Rozhodující je dělostřelecká munice

Česko se ale snaží pomáhat i jinak. Na Ukrajinu například putoval i vojenský zdravotnický materiál a výstroj a poslanci v minulosti schválili výcvik celkově 8000 ukrajinských vojáků na českém území. Samostatnou kapitolou je česká iniciativa na nákup dělostřelecké munice. Česku se podařilo v zahraničí identifikovat na 800 000 dostupných granátů ráže 122 mm a 155 mm, prvních 50 000 kusů je už na Ukrajině. Dodávky mají plynuje pokračovat a letos by měla Ukrajina dostat na půl milionu granátů.

Dodávky tolik potřebné dělostřelecké munice pomáhají vyrovnat deficit, který ukrajinská armáda v této oblasti má. Rusko je podle odborníků schopné za rok vypálit na ukrajinské pozice až 10 milionů granátů, Ukrajinci kontrují maximálně třemi miliony výstřelů. Kromě plenění skladových zásob a produkce ruských muničních továren získává ruské dělostřelectvo granáty nově i ze Severní Koreje. Dodávky z KLDR přitom mohou dosahovat až pěti milionů granátů ročně.

Tank Tomáš inspiroval zahraniční dárce

Zbraně na Ukrajinu posílají i čeští zbrojaři, na Ukrajinu vyvezli vojenský materiál za desítky miliard korun. Koncem února 2024 premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Česká republika za dva roky konfliktu vydala pro české firmy na komerční dodávky vojenského materiálu Ukrajině vývozní licence v hodnotě 130 miliard korun.

Mohlo by vás také zajímat: Chceme, aby Rusko selhalo, řekl Pavel. Nastínil, proč Ukrajina ještě nezíská zpět celé území

Kromě podpory organizované státem se do vyzbrojování Ukrajiny zapojuje i veřejnost, nejznámější je sbírka Dárek pro Putina. Díky ní byl pořízen třeba tank Tomáš (modernizovaný T-72), což inspirovalo vznik podobných akcí i v zahraničí, takže celkem bylo tímto způsobem pro Ukrajinu získáno několik desítek tanků. Iniciativa také koupila další zbraňové systémy včetně raketometu RM-70 Přemysl nebo systémů Viktor, což jsou terénní Toyoty s dvojicí rychlopalných kulometů, jež se uplatňují hlavně proti dronům.

Zdroj: ČTK, The Guardian, Vláda ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora