14. března 2024 16:20

Zničí i nejmodernější ruské tanky: 10 prvotřídních švédských zbraní, které dobyly svět

Přijetím Švédska do NATO se Severoatlantická aliance rozšířila o desetitisíce vycvičených vojáků, stovku moderních stíhaček, 120 tanků a zkušené námořnictvo vybavené kromě korvet a rychlých hlídkových člunů i čtyřmi ponorkami.

Neméně významná je ale i schopnost Švédska vyvíjet a vyrábět moderní zbraně prakticky pro všechny složky armády. Tady je deset nejvýznamnějších a nejvýkonnějších zbraňových systémů z produkce švédských zbrojovek.

Protitankový systém NLAW

Švédsko-britská protitanková řízená střela krátkého dosahu typu „vystřel a zapomeň“ se odpaluje z ramene, bojová hlavice s dostřelem 1000 metrů (účinný dostřel je do 600 m) spolehlivě pronikne pancéřováním dnešních hlavních bojových tanků. Výhodou NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon) je možnost útočit už na 20 metrů nebo zaměřit i jen částečně viditelný cíl. Střely používá několik zemí včetně Ukrajiny.

Dělostřelecký radar ARTHUR

Válka na Ukrajině ukázala nesmírný význam dělostřelectva, proto se do výběru dostal i dělostřelecký radar ARTHUR (zkratka pro „artillery hunting radar“). Na jeho vývoji spolupracovali Švédové s Nory a kromě Dánska, Norska a Velké Británie tři jednotky provozuje i Armáda ČR. ARTHUR je schopný na vzdálenost 40 km zaměřit najednou až stovku dělostřeleckých granátů nebo raket vystřelených nepřítelem a spočítat nejen místo jejich dopadu, ale také odkud byly vypáleny.

Univerzální bojový letoun Saab JAS-39 Gripen

Zkonstruovat a vyrobit efektivní bojový letoun 4+ generace dokázala jen hrstka zemí, Švédsko je mezi nimi. Saab JAS-39 Gripen (zkratka JAS znamená Jakt, Attack och Spaning, tj. stíhací, útočný a průzkumný) využívá i české letectvo. Kanon Mauser ráže 27 mm doplňuje bohaté spektrum raket, motor je zodolněný proti srážce s ptáky a dá se celý vyměnit do jedné hodiny. Schopnost přistání na dálnici (ve videu nahoře přibližně v čase 03:09) je už jen třešničkou na dortu.

Rychlé čluny CB90

Kromě Německa mají Švédové nejsilnější loďstvo v Baltském moři, přičemž jeho hlavní oporou jsou rychlé hlídkové čluny CB90. Dva diesely Scania a dvě vodní turbíny poskytují skvělou akceleraci a maximální rychlost až 74 km/h, z níž k úplnému zastavení potřebují CB90 jen 2,5 lodní délky (ta je 16 metrů). Mají vynikající manévrovatelnost, zvládnou prudké obraty a mohou se pohybovat v mělkých pobřežních vodách. Čluny CB90 si oblíbilo Norsko, Mexiko, Řecko, ale také Spojené státy. Loď, kterou obsluhují tři lidé, přepraví 4,5 tuny nákladu nebo až 23 plně vyzbrojených vojáků. Ve výzbroji člunu jsou tři 12,7mm kulomety M2HB nebo 40mm granátomet Mk 19.

Bojové vozidlo pěchoty CV90

V květnu 2023 schválila česká vláda nákup 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliard korun. Jde o prověřeného tahouna – Švédové dosud dodali více než 1300 vozidel do sedmi evropských zemí. Díky vznětovému osmiválci je BVP svižné (rychlost až 70 km/h) s dojezdem 900 km po silnici. Nižší profil až o 25 % snižuje možnost zaměření, adaptivní kamufláž dokáže měnit vzhled vozidla, aby splynulo s terénem.

Čtěte také: Švédsko vstoupilo do NATO. Skandinávská země se stala 32. členskou zemí aliance

Protiletadlový systém RBS70

Robotsystem 70 (RBS70) je přenosný protiletadlový raketový systém velmi krátkého dosahu vyvinutý firmou Bofors v 70. letech, který je určen k postřelování cílů a raket s plochou dráhou letu na vzdálenost až 8 km. První verzi zavedla do výzbroje švédská armáda už v roce 1977. Používá ho 18 zemí včetně České republiky, kde by měl nahradit dnes už zastaralé protiletadlové střely 9M32 Strela-2.

Radary rodiny Giraffe

V okruhu 360 stupňů je radar od firmy Saab schopný detekovat vzdušné cíle od nadzvukových stíhaček, křižujících střel, vrtulníků nebo třeba minometných granátů až po pomalu a nízko letící malé objekty, jakými jsou typicky dálkově řízené drony. Radar kontroluje pozici cíle po vteřinách a údaje předává řízení protivzdušné obrany.

Terénní tahač BV 206

Pásový kloubový terénní nosič Bandvagn vyvinutý společností Hägglunds měl původně švédské armádě zajistit přepravu vojáků a vybavení přes sníh a bažiny na severu země, díky jeho extrémním schopnostem si ale bez něj dnes mnohé země nedovedou představit zásobování antarktických výzkumných stanic nebo záchranu turistů v Alpách. BV 206 je plně obojživelný a díky nízkému tlaku na půdu zvládne i velmi náročný terén. Vejde se do něj 17 vojáků nebo 2250 kg nákladu.

Protitanková střela AT4 4

Bezzákluzová protitanková střela AT4 od Saab Bofors Dynamics patří k nejoblíbenějším na světě. Výrobce jich dodal už přes milion, téměř 600 000 jich odebraly USA. Střelec z pouzdra ve stoje, v sedě nebo v kleče vypouští neřízené střely ráže 84 mm opatřené šesti kormidly. Systém je na jedno použití, dosah zbraně je 300 metrů, minimálně pak 10 metrů. Během ruské invaze na Ukrajinu ničila těmito zbraněmi ukrajinská armáda i nejmodernější ruské tanky T-90M.

Víceúčelová pancéřovka Carl Gustaf

Carl Gustaf je přenosná víceúčelová bezzákluzová protitanková zbraň ráže 84 mm, kterou stejně jako AT4 vyrábí Saab Bofors Dynamics. První verze vznikla už v roce 1946, vylepšené modely se dodnes používají v mnoha armádách včetně české. Její výhodou je, že díky velké škále munice může ničit techniku, budovy a stavby a také živé cíle.

Bofors 40 mm

Legendární protiletadlový automatický kanón Bofors ráže 40 mm vyvinula už v polovině 30. let minulého století švédská zbrojovka AB Bofors. Kromě pozemních sil si verzi Bofors L/60 oblíbila i námořnictva mnoha zemí včetně Velké Británie a USA. Dodnes je kanón využíván jako víceúčelová zbraň obrněných vozidel.

Zdroj: Forces.net, Intelligence and National Security

Video, které jste mohli minout: Bill Clinton: Vstup ČR a dalších zemí do NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom