4. března 2024 07:05
Adam Vala

Proč jsou rakety Taurus tak obávanou zbraní? Jejich specifikace odhalují řadu chirurgických trumfů

V průběhu roku 2023 jednala Ukrajina opakovaně s Německem ohledně možných dodávek raket Taurus. Důvod, proč ukrajinská armáda chce tyto rakety využívat ve válce s Ruskem, je zřejmý ihned poté, co se podíváte na specifikace a dozvíte se víc o jejich vlastnostech.

Raketa Taurus s označením KEPD 350 patří k těm nejmodernějším a nejpřesnějším s tím, že zasáhnout svůj cíl – a klidně i kýžené patro vybrané budovy – zvládne i na vzdálenost 500 kilometrů. Jde o řízenou střelu s plochou dráhou letu typu vzduch-země, na základě požadavků zákazníka ji ovšem lze rovněž odpalovat z pozemních mobilních odpalovačů. Jde o produkt německé firmy Taurus Systems, vedle Německa jimi disponuje také Španělsko či Jižní Korea a cena jedné střely se pohybuje kolem hranice 1 milionu eur.

Zničující vlastnosti

Taurus je určen k ničení cílů, jakými jsou radarové stanice, letecké základny, nejrůznější komunikační centra, muniční sklady či mosty a budovy. Jednou z nejlepších vlastností rakety je vysoká míra přesnosti, která je zaručena i za špatných povětrnostních podmínek a při snížené viditelnosti. Bojová hlavice Mephisto s kumulativní částí je navržena tak, aby efektivně pronikla k vybraným cílům a v kombinaci s programovatelným zapalovačem je možné ji nechat vybuchnout až v kýženém patře nebo části budovy. Střela je navíc schopná projít až šesti metry betonu, což je další velmi vítaná vlastnost.

Čtěte také: Jako po apokalypse. Satelitní snímky ukázaly osud Avdijivky, podívejte se na smutné srovnání

Co se týče rozměrů, střela je 5 metrů dlouhá, její celková hmotnost činí 1 400 kilogramů a její maximální dostřel se pohybuje kolem zmíněných 500 kilometrů. Pohání ji proudový motor Williams P8300-15, díky kterému je schopna vyvinout rychlost až 0,95 machu a umí operovat ve velmi nízkých nadmořských výškách. Ve smyslu navigace spoléhá Taurus na data z inerciálního navigačního systému, GPS dat, terénní infračervené navigace a infračerveného senzoru.

Bohužel pro Ukrajinu, podle ČTK Německo stále dodávku střel neposvětilo, a toto stanovisko platilo i na začátku roku 2024. „Nezapojíme se do války, a to ani přímo, ani nepřímo. Tyto principy určují všechna má rozhodnutí,“ uvedl spolkový kancléř Olaf Scholz na konferenci agentury DPA v únoru 2024. Jeho vyjádření se může zdát zvláštní, uvážíme-li, že Německo patří ke zbrojním partnerům Ukrajiny, v tomto případě by se ale muselo zvážit i zapojení německých operátorů raket, kterému se náš západní soused přirozeně brání. Jak uvedl list The Wall Street Journal, obsluha raketového systému v pozemní verzi by vyžadovala přítomnost německých techniků na území Ukrajiny, což by mohlo Německo zavléct do války.

Zdroj: ČTK, The Wall Street Journal, MBDA

Mohli jste minout: Riskujete jadernou válku, hrozí Putin Západu kvůli vojákům na Ukrajině. Zmínil obávaného Satana

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom