8. prosince 2023 15:15
Adam Vala

Nová ruská houfnice míří na Ukrajinu. Dostřel je malý, vyvažuje ho extrémní mobilita

Představeny byly už v roce 2020, sériová výroba se ale rozběhla pomaleji. Čím převyšuje předchozí verze?

Ruská pozemní armáda spoléhá ve velkém na dělostřelectvo. Nejrůznější dělostřelecké či raketové systémy jsou páteří všeobecné palebné podpory a Rusové počítají s obrovským množstvím typů a modelů. Důvodem je snaha vyhnout se nepříznivým vlivům, které ovlivňují vzdušnou podporu – typicky počasí nebo pomalou reakci – a zdá se, že jim tento postup dlouhodobě vychází. Pozornost proto vzbuzuje zapojení nového dělostřeleckého systému Malva, který je nástupcem samohybné houfnice 2S19 Msta-S.

Mohlo by vás zajímat: Americká houfnice má nový rekord. Trefila cíl 70 kilometrů daleko

Houfnice 2S43 Malva

Samohybná houfnice 2S43 Malva má ráži 152 mm, je napojená na kolovou platformu 8x8 od Brjanského automobilového závodu a využívá vznětový motor JaMZ-8424.10 o výkonu 470 koní. Samotný kanón je převzat ze zmiňované houfnice 2S19 Msta-S. Oproti současné výzbroji, spoléhající především na tažené houfnice Msta-B a Hyacint-B, však největší rozdíl přichází právě ve způsobu pohybu. Ačkoliv Malva není ani zdaleka první samohybnou houfnicí na kolovém podvozku, počítá se  s nahrazením tak velkého množství zbraní, že tím pádem budou ve výzbroji převládat nad pásovými houfnicemi.

Rychlost celé platformy by měla na silnici dosahovat až 80 km/h s tím, že dojezd je přibližně 1000 kilometrů. To dává Malvě značný akční rádius bez ohledu na dostřel, který by měl činit pouhých 24,5 kilometrů. Houfnice se nicméně díky své hmotnosti 32 tun vejde i do transportního letounu Il-76, čímž je její nasazení výrazně podpořeno vzdáleností, na kterou lze systém pohodlně přepravit. Výhodou je rovněž možnost rychle měnit svou pozici v terénu, čímž je sníženo riziko odhalení radarem.

Podle všeho by měla být Malva nasazena do bojů na Ukrajině již v nadcházejících měsících a sériová výroba měla být zahájila ještě před finalizací všech testů včetně státních zkoušek.

Zdroj: Military Today, Army Recognition

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom