13. prosince 2022 06:00

První těžká houfnice schopná střílet za jízdy: Podívejte se, jak pálí, aniž by se zastavila

Houfnice RCH 155

Už jsme si zvykli, že ukrajinské bojiště se stává místem nasazení nejen prastarých zbraní ze sovětské éry, ale také nejmodernějších systémů, z nichž některé jdou do ostré akce poprvé. Mezi ty druhé rozhodně patří německá samohybná houfnice RCH 155.

Houfnici, kterou v roce 2014 vyvinula německá zbrojařská firma KMW (Krauss-Maffei Wegmann), tvoří dělostřelecký modul AGM (Artillerie-Geschütz-Module) montovaný na těžký obrněný transportér Boxer 8×8 zkonstruovaný ve spolupráci Německa a Nizozemska. Rozměry 39 tun vážícího kompletu jsou navrženy tak, aby se houfnice dala snadno přepravovat letecky a po železnici.

Největší devizou RCH 155 je ale její vlastní mobilita. Houfnice dokáže pálit při jízdě až do rychlosti 30 km/h a dobíjí se automaticky ze zásobníku o 30 nábojích ráže 155 mm. To znamená, že dvoučlenná (!) obsluha houfnice nejenže nemusí kvůli nabíjení opustit relativně bezpečný prostor uvnitř vozidla, ale především není v takovém stresu kvůli odvetné palbě. Na silnici pak houfnice může ujíždět rychlostí až 103 km, přičemž její akční rádius je kolem 1 000 km.

Rychlost rozhoduje

Proč je právě rychlost tak důležitá? Ukrajinské bojiště na rozdíl třeba od první nebo druhé světové války nepřeje napevno zabudovaným bateriím těžkých děl pálících na neviditelného nepřítele vzdáleného desítky kilometrů. Po vypálení několika ran, v případě raketometu pak jedné nebo dvou salv raket, se teď dělostřelecký komplet obvykle co nejrychleji „balí“ a přesouvá na novou pozici. V době všudypřítomných dělostřeleckých radarů a otravných dronů rozhodují sekundy a jakékoliv váhání může být osudné.

Pokud nestřílí za jízdy, je německá RCH 155 schopna pálit do 20 sekund od zastavení, přičemž za minutu vypálí devět střel a za dalších deset sekund odjíždí. Schopnost palby za jízdy je omezená nejen maximální rychlostí, ale také nutností pálit jen ve směru jízdy a také potřebou silně stabilizovat hlaveň houfnice. Dostřel houfnice se pohybuje podle typu munice od 30 km až po 60 km u munice s raketovým nosičem M549A1.

Pět granátů najednou

Podle serveru Military Today může houfnice střílet také experimentální munici Vulcano 155 GLR s doletem až 80 km, jíž bylo na Ukrajinu dodáno přes 250 kusů. Cíl pak může RCH 155 zasypat salvou pěti granátů vypálených po sobě s postupně se zplošťující trajektorií letu, takže do cílové oblasti dolétnou současně.

Ukrajina objednala 18 houfnic RCH 155 už v polovině července 2022, kontrakt v hodnotě 216 milionů euro ale čekal na schválení z německé strany do září a zelenou dostal teprve na začátku prosince. Částku za houfnice uhradí německá vláda a jejich dodávka začne nejdříve za 30 měsíců. Ukrajina tak bude první zemí na světě, která tuto horkou dělostřeleckou novinku obdrží.

ZDROJ: Military Today

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora