10. srpna 2024 07:00
Adam Vala

Nejmodernější ruský bombardér má mít jaderné i laserové zbraně. Unikly první detaily z jeho vývoje

Letecká a zbrojařská společnost Tupolove pracuje na konceptu nového taktického bombardéru, který je momentálně znám jako PAK DA, případně jako Poslannik, česky též vyslanec.

Na vývoji se začalo pracovat přibližně v roce 2007, kdy velitelství ruského letectva předalo konstruktérům ze společnosti Tupolev první sadu technických a taktických požadavků s tím, že aktivně do programu vývoje vstoupil Poslannik o rok později. Ačkoliv letoun zatím nikdo neviděl, podle magazínu Defence Aviation se mělo za to, že bude koncepcí vycházet z nadzvukového bombardéru Tu-160, pozdější zprávy ruského portálu VPK nicméně naznačily, že Tupolev vyvíjí zcela nový design.

Laserové, jaderné i supersonické zbraně

Po několika letech utajeného vývoje nicméně přichází odhady budoucích vlastností nového bombardéru, které shrnuje web Army Recognition. Opírá se o informace, které se měly na veřejnost dostat skrze ruské sociální sítě koncem července 2024, byť zdroj nelze zpětně ověřit a spíše než únik informací může jít skutečně jen o kvalifikovaný odhad. Na každý pád by měl mít Poslannik dolet kolem 12 tisíc kilometrů a nosnost až 30 nebo dokonce 35 tun zbraní, včetně konvenčních, jaderných či supersonických raket. Celková hmotnost letounu by se měla pohybovat kolem 145 tun. Pozoruhodné rovněž je, že by měl být Poslannik schopný ve vzdušném souboji uplatnit i laserové zbraně, což je ale technologie, která se stejně jako celý letoun nachází ve fázi konceptu.

Čtěte také: Ruský nadzvukový bombardér skončil v ukrajinských plamenech. Mohl nést i jadernou hlavici

S přihlédnutím k situaci, v níž se Ruská federace posledních několik let nachází, vývoj podle Army Recognition postihlo několik problémů, které mají vést k postupnému prodlužování celkových příprav. „Šlo primárně o problémy s motory a zdroji, kterých se zbrojařské společnosti nedostává kvůli válce na Ukrajině,“ vymezuje magazín. I z tohoto důvodu měly být první demonstrační prezentace odsunuty z roku 2023 na rok 2027, je však otázkou, zda i tento termín nečeká odklad. Rusko pak na dálku soupeří s USA a Čínou, které provádí vlastní vývoj taktických neviditelných bombardérů šesté generace, jmenovitě jde o americký B-21 Raider a čínský bombardér H-20.

Patrně vás pak nepřekvapí, že právě B-21 je na tom ve smyslu vývoje nejdál - má za sebou už první lety s tím, že lety čínského H-20 měly proběhnout už v roce 2022, ale dosud se tak nestalo. Poslední zpráva zpravodajského portálu Sina nicméně v březnu 2024 uváděla, že první let proběhne již brzy.

Zdroj: Army RecognitionSinaVPKDefence Aviation

Video, které jste mohli minout: Prohlédli jsme si unikátní sbírku tanků. S obnovou pomáhá i videohra, na níž se pracuje v Praze

Adam Vala