16. září 2023 06:00
Adam Vala

Ruský nadzvukový bombardér skončil v ukrajinských plamenech. Mohl nést i jadernou hlavici

V sovětském a ruském letectvu slouží od 60. let 20. století. Byl postupně modernizován a může nést až tři protilodní rakety Raduga nebo jadernou pumu.

V polovině léta 2023 byl údajně zničen ruský nadzvukový bombardér Tu-22M, který měl přímo na letecké základně Solcy zasáhnout ukrajinský dron. Ačkoliv ruské Ministerstvo obrany bagatelizovalo poškození letounu, nepopřelo útok, ke kterému se následně přihlásilo ukrajinské obranné zpravodajství. Důkazy o útoku a úspěšném zásahu zmíněného bombardéru nicméně přicházejí i z dalších zdrojů včetně Ministerstva obrany USA nebo Velké Británie, které válku na Ukrajině sledují a veřejně komentují. Co to ale znamená pro Rusko a o jak důležité letadlo vlastně přišlo?

K tématu: Unikátní záběry z Ukrajiny: Vojáci odpálili ruský transportér, účastnil se i syn poslankyně

Rusko jich má cca 60

Jak upozorňuje například BBC, ruské letectvo má přibližně 60 těchto strojů, takže ztráta jednoho z nich neovlivní operační schopnost a efektivitu letky. Faktem ovšem je, že satelitní snímky následně potvrdily odsun zbývajících letounů Tu-22M z plochy zmíněné základny, takže minimálně k narušení obvyklého fungování dojít mohlo. Významnější je proto psychologický dopad, který ztráta bombardéru má na obě z válčících stran, samozřejmě s opačným účinkem. Zatímco Rusko může přistupovat k útoku kriticky a vypočítávat nemalé škody, Ukrajina se může těšit z úspěšného zásahu na území nepřítele.

Bombardér Tu-22M je již druhou generací letounů pod tímto označením. Původní Tu-22 byl pro Sověty prvním nadzvukovým bombardérem schopným střemhlavého letu o rychlosti vyšší než Mach 1, jeho výjimečnost ale neurčovalo nic dalšího. Naopak, v leteckých soubojích nebo při útoku protiletadlovými střelami byl snadným cílem a své skutečné uplatnění našel v podstatě jen během sovětské okupace Afghánistánu při ostřelování pozemních cílů. Tu-22M je pak letounem zcela jiné konstrukce a je navržen pro plnění odlišných úkolů.

Může nést i jaderné hlavice

Jedním z největších rozdílů jsou křídla s proměnlivou geometrií, což znamená, že je letoun může při nízkých rychlostech roztáhnout pro větší stabilitu a vztlak. A pro změnu zase sklopit dozadu při nadzvukových rychlostech. Původním úkolem Tu-22M bylo ničit nepřátelské pozemní cíle včetně letišť nebo továren a nepřátelské bombardéry. První let Tu-22M se uskutečnil už v roce 1969, ale v 70. a 80. letech docházelo k nejrůznějším modernizacím. Poté už ale byly bombardéry zakonzervovány, a to nejen kvůli svému stáří, ale také kvůli změně vojenské strategie po rozpadu Sovětského svazu.

V souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině ale Rusko sáhlo k opětovnému nasazení Tu-22M, což bylo znát například při bojích u Mariupolu. Bombardér je rovněž prostředkem pro kobercové bombardování a je hrozbou i proto, že může nést jadernou hlavici. Očekává se, že Putinův režim bude Tu-22M používat i nadále nebo do té doby, dokud nebude vzdušný prostor nad Ukrajinou uzavřen.

Zdroj: Popular Science, The Drive

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom