23. srpna 2024 16:25
Adam Vala

Hitlerova dvorní režisérka zapírala pomáhání nacismu. Trailer nového filmu poodhaluje lži a pravdu

Trailer nového dokumentu Riefenstahl

Jedna z nejkontroverznějších žen 20. století celý život popírala úzké vazby na Adolfa Hitlera. Patrně se však objevily nové důkazy o motivaci její práce i vztazích s nacistickými pohlaváry

Berta Helene Amalie Riefenstahl byla německou filmovou herečkou, ale později také slavnou režisérkou. Svůj první film natočila v roce 1932, obrovský úspěch nicméně zaznamenala o dva roky později se snímkem Triumf vůle. Ten mapoval sjezd NSDAP téhož roku v Norimberku, obsahuje úryvky projevů různých nacistických vůdců včetně Adolfa Hitlera a kombinuje je se záběry z masových scén vojenských přehlídek.

Propagátorka nacismu, nebo umělkyně?

Šlo o zjevnou propagaci nacistického režimu, pro Riefenstahlovou ale jen o práci a ničím neovlivněnou snahu zachytit realitu. Alespoň takhle o svém působení u filmu mluvila po druhé světové válce ve všech rozhovorech a podobně, jako obhajovala Triumf vůle, se stavěla také ke svému druhému slavnému filmu Olympia, jenž demonstruje její fascinaci olympijskými hrami v Berlíně.

Čtěte také: Sovětský kolos rozdrtil srdce Třetí říše. Berlín bránila i Hitlerova mládež, marně

Až do své smrti v roce 2003 Riefenstahl odmítala, že by filmy točila na objednávku režimu Adolfa Hitlera, s vůdcem nacistického Německa prý neměla žádný nadstandardní vztah – a když došlo na soudní procesy po skončení války, vymlouvala se na svou naivitu a politickou slepotu. Několikrát však bylo dokázáno, že musela přinejmenším tušit, co Hitlerův režim provádí, zvlášť v době natáčení snímku Nížina, pro který jako komparzisty používala Romy z koncentračního tábora. Nové důkazy o vědomém napojení na proud nacistické propagandy má ale přinést chystaný snímek Riefenstahl, který se nyní dočkal prvního traileru (máte ho nahoře v přehrávači).

„Téměř 90 let po ocenění Riefenstahlové v Benátkách za fašistické éry uvede festival světovou premiéru filmu Andrese Veiela, který se zabývá popíráním, odkazem a současnou renesancí této filmařky,“ uvádí magazín Deadline, který trailer exkluzivně sdílel. Chystaný dokument v sobě kombinuje dokumenty z pozůstalosti režisérky, včetně soukromých filmů, fotografií, nahrávek či dopisů, pomocí kterých Veiel odkrývá fragmenty jejího životopisu a zasazuje je do širšího historického kontextu.

Dokument si klade otázku, jak se mohla Riefenstahl stát přední říšskou filmařkou a přitom dál zapírat úzké vazby na Hitlera či Göbbelse. Zvláštně rovněž podle autorů dokumentu vypadal její poválečný smutek nad zavražděním jejích ideálů, když padla nacistická strana, bez ohledu na to, že její postoj souzněl s náladami části tehdejší německé společnosti. Co se týče zdrojového materiálu pro vznikající dokument, autoři se mohli opřít například o digitální snímky z deníku z roku 1948. K dispozici je také záznam telefonátu s Albertem Speerem a řada nepublikovaných fotografií i několika návrhů pamětí, které se od finální verze výrazně liší. S jakým závěrem dokument přijde, není v tuto chvíli zřejmé.

Zdroj: Deadline, S. Tegel - Historial Journal of Film, Radio and Television

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský