17. července 2024 14:40

Hitler obdivoval Vinnetoua i Old Shatterhanda, Siouxy jmenoval čestnými Árijci

Fascinace Němců severoamerickými indiány se nevyhnula ani špičkám nacistického Německa.

Stejně jako mnoho Němců jeho generace vyrůstal Adolf Hitler na dobrodružných románech Karla Maye o čestném a neohroženém Old Shatterhandovi a jeho indiánském pokrevním bratrovi Vinnetouovi. Americký Divoký západ se stal pro Hitlera místem, kde mohly vyniknout údajné přednosti německé, respektive árijské rasy, jakými měly být rozhodnost, samostatnost nebo smysl pro čest a spravedlnost.

Přečtěte si také: Proč milujeme Vinnetoua a mayovky? Obliba westernů má temné pozadí

Nejen Old Shatterhand, který byl jakožto literární postava německého původu, ale i indiáni se v době nacismu stali v Německu předobrazem ideálů, které si podle nacistických ideologů měli osvojit zejména mladí chlapci vychovávaní k absolutní poslušnosti vůči svému náčelníkovi – nebo vůdci. Mělo je to připravit pro boj a naučit je, jak být statečnými vojáky. „Až budou staré generace sotva chodit, mladí jejich práci převezmou a budou v ní pokračovat,“ hřímal Hitler z tribuny k nadšeným posluchačům.

Ve svém obdivu k indiánům zašel Adolf Hitler dokonce tak daleko, že si vybral kmen Siouxů (Lakotů) za jakési „nadindiány“ a jmenoval je čestnými Árijci. A to navzdory faktu, že Hitler stejně jako Karel May na Divokém západě nikdy nebyl a jeho povědomí o původních obyvatelích Ameriky bylo velmi kusé a omezené.

Indiáni podle Karla Maye

O většině Němců to ostatně platí dodnes. Významně k tomu přispěla série jedenácti filmů natočených podle knih Karla Maye v západním Německu v 60. letech minulého století. Old Shatterhanda v nich ztvárnil americký herec Lex Barker, Vinnetoua pak Francouz Pierre Brice. Východní Německo k nim pak v 70. letech přidalo vlastní sérii „indiánek“, kde v roli indiánského bojovníka exceloval Srb s ostře řezanými rysy Gojko Mitić.

To, že se filmy jako Poklad na Stříbrném jezeře, Vinnetou – Rudý gentleman nebo Vinnetou – Poslední výstřel natáčely v tehdejší Jugoslávii a se skutečnou kulturou indiánů neměly nic společného, německým „indiánkám“ na popularitě nijak neubralo. Dodnes statisíce Němců každoročně navštíví velké zábavní parky s tematikou Divokého západu, kde si mohou vyzkoušet, jak vypadalo bydlení v týpí, nošení indiánského oblečení, účast na společných tancích a rituálech, dokonce i souboje mezi uměle vytvořenými kmeny.

Mohlo by vás také zajímat: Vinnetouovi potomci milují husity. Opravdoví indiáni nebyli jako z filmu, nosili i cylindry

Se životem původních obyvatel amerického kontinentu nemá tato zábava takřka nic společného, o to ale nejde. Kvůli popularitě mayovek má totiž většina Němců velmi jasnou představu, jak by měl skutečný indián vypadat a jak by se měl chovat. Kdo si dovolí tato očekávání nenaplnit, setká se s odsudky a zesměšňováním, že není „pravý indián“. Životní styl, hodnoty, chování a vystupování indiánů popsal totiž Karel May tak důkladně, že se většina Němců – a v minulosti se to týkalo i Adolfa Hitlera – nehodlá těchto představ vzdát kvůli něčemu tak nepodstatnému, jako je realita.

Zdroj: ATI, Deutsche Welle

Video, které jste mohli minout: Desítky milionů mrtvých. Podívejte se, jak objevení Ameriky odnesli původní obyvatelé

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom