24. září 2024 14:20

Nad Ukrajinou zuří válka dronů. Podívejte se, jak se mlátí klacky

Válka dronů nad ukrajinským bojištěm nabývá obřích rozměrů. Kromě dronů útočných, jejichž úkolem je dopravit k cíli trhavinu, obě strany masivně využívají pozorovací drony. Ty ruské mnohdy ve výšce kolem 5000 metrů krouží nad ukrajinským územím a mapují situaci. Shodit je z oblohy je proto úkolem číslo jedna.

Ukrajinci likvidují ruské drony vším možným. Plýtvat na ně cennými raketami je neefektivní, a tak ke slovu přicházejí jiné prostředky včetně vlastních FPV dronů, jinými slovy dronů řízených z pohledu první osoby. Ukrajinci jimi ruské bezpilotní letouny taranují, tedy narážejí do nich vlastním dronem, který může být případně opatřen výbušninou. Jak je ale vidět na následujícím videu, použili už i obyčejný klacek:

Přečtěte si také: Rusko zasypává Ukrajinu obřími pumami. Podívejte se, jak vypadá ničivá exploze největší z nich

Video ukazuje, jak ukrajinský FPV dron vyzbrojený jakýmsi kopím, ale dost možná jen obyčejným klackem, nalétává zezadu na ruský pozorovací bezpilotní letoun a snaží se poškodit jeho tlačnou vrtuli. Přestože okolnosti bizarního souboje nelze přesvědčivě ověřit, jde zřejmě o jednu z mnoha podobných epizod, jež se nad ukrajinským bojištěm odehrávají.

K zemi jdou stovky ruských dronů

Například jednotka operátorů dronů, jež si říká Wild Hornets, se na svém účtu na sociální síti X pochlubila likvidací více než stovky ruských bezpilotních letadel. Video kompilující záběry ze zničení deseti procent z nich můžete vidět tady:

dalším příspěvku pak skupina oznámila, že jejich FPV dron dosáhl rychlosti 325 km/h. Pro podobné „stíhací“ drony mají být průzkumné bezpilotní letouny pohybující se obvykle rychlostí kolem 100 km/h snadnou kořistí.

Mohlo by vás také zajímat: Záběry „ukrajinského Vietnamu“ a surové přestřelky v lese. Azov ukázal, jak drtí okupanty

Úspěšné jsou ale i další uskupení. Podle ukrajinského webu Militarnyj zničila jednotka útočných dronů SIGNUM patřící pod 93. mechanizovanou brigádu na 20 kilometrů dlouhé frontě v okolí Torecku v krátké době 49 ruských dronů.

Zdroj: Militarnyj, Atlantic Council

Video, které jste mohli minout: Záběry drtivého úderu. Ukrajinci zaskočili skupinu okupantů, použili sebevražedné drony

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský