17. února 2024 07:05

Svět z pohledu ledního medvěda. Unikátní nové záběry jsou krásné, zároveň vás však uvrhnou do deprese

Bohužel, úchvatné záběry ze života těchto ohrožených šelem jsou to jediné pozitivní, co si z celého výzkumu vědci odnesli…

Odborníci chtěli zjistit, jakým způsobem se lední medvědi v kanadském Hudsonově zálivu živí, pokud kvůli mizejícímu ledu nenajdou svou běžnou kořist. A tak je vybavili obojky s GPS a kamerou, protože je to skutečně jediný způsob, jak chování těchto velkých, nebezpečných šelem podrobně sledovat.

Některé záběry jsou divoké, jiné kuriózní a další roztomilé, všechny jsou ale pro vědce nesmírně cenné. Bohužel ale neukazují nic moc pozitivního.

Ať dělají, co dělají, hubnou

Lední medvědi v oblasti loví nejčastěji místní tuleně kroužkované (Pusa hispida) a tuleně vousaté (Erignathus barbatus). Tahle jejich kořist se ovšem vyskytuje zejména na okrajích mořského ledu, kterého bohužel ubývá. Jakmile led a ledové kry zmizí, medvědi musejí na pevninu, kde tuleně nenajdou.

Dobře živený lední medvěd (Ursus maritimus) sice zvládne hladovět i několik měsíců, jenže období, během nějž v jeho lovištích žádný mořský led není, se v současnosti neustále prodlužuje. Jak výzkum ukázal, nyní je dlouhé asi 130 dní, a někteří jedinci si zkrátka nezvládají udělat dostatečné tukové zásoby.

Vědci doufali, že výzkum odhalí nějakou dobrou alternativu obživy, ke které medvědi v takových případech sahají, anebo že šelmy alespoň nějak šetří energií, ale bohužel. Medvědi sice vykazovali různé chování, někteří cestovali, jiní odpočívali, další konzumovali divoké plody a někteří se vydávali plavat ve snaze najít nějakou potravu. Jenže žádnému z nich nebyla ani jedna z těchto strategií nic platná.

Čtěte také: Lední medvědici uvízl jazyk v plechovce s kondenzovaným mlékem. Kdo jí pomohl?

19 z 20 sledovaných medvědů během tří týdnů nedostatku ledu znatelně zhublo. Video dokonce ukázalo i případ, kdy medvěd natrefil na mrtvolu tuleně, jenže ji nedokázal dotáhnout ke břehu a najíst se. Jen jedna ze sledovaných šelem nakonec přibrala, a ta měla spíš štěstí. Narazila totiž na vyplavenou mrtvolu jednoho z mořských savců.

Zdroj: Nature Communications, Zoo magazín, World Wildlife Fund

Mohli jste minout: Medvěd se vloupal do domu. Nečekaný zloděj ukradl z mrazáku lasagne a zmizel, ukazuje video

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom