25. května 2024 07:05

Až 18 % hyen nepřežije drastický porod. V mnoha směrech jde o výjimečná zvířata

Zvířecí výzbroj S1 (6) – Hovory hyen

Hyeny sice daly jméno některým nepříjemným lidským vlastnostem, ve skutečnosti jde ale o nebývale společenská a obětavá zvířata. Matriarchálně založené smečky hyen skvrnitých přežívají díky soudržnosti, vynalézavosti i tělesným zvláštnostem.

Hyeny skvrnité drží pohromadě jako ta nejpevnější rodina. Samci obvykle vydrží jedno období páření, samice ale zůstávají v klanu celý život. Zároveň dokáží vyvinout natolik velkou houževnatost a přizpůsobivost, že podle potřeby zcela změní způsob života. V obydlených oblastech například začaly být aktivnější více přes noc, aby se snadněji vyhnuly lidem.

„Ne každé zvíře udělá takovou změnu bez negativních následků, ale hyeny ano,“ uvádí ekolog Arjun Dheer. „Zvládnou použít každý kousek krajiny a najít cestu k přežití a vytrvat i na místech, kde je lidé vážně nemají rádi.“

Čtěte také: Moje manželka je hyena, jsem táta opic, říká Švýcar, který se mazlí se lvy

Brutální porod

Hyeny jsou řízené matriarchálně, nakonec samice mají zvýšenou hladinu androgenů, hormonů podporujících znaky samčího agresivního chování. Právě maskulinizace hyen skvrnitých tvoří jejich unikum. Hyení klitoris se tvarem i velikostí podobá ztopořenému penisu, navíc jej doprovází i šourkovitý útvar vyplněný pojivovou a tukovou tkání. Na pohled se pohlaví hyeny nedá rozeznat. Klitoris slouží k močení, páření i porodu. Těsně předtím, než hyena porodí, se klitoris až třikrát zvětší a následně podélně roztrhne. Drastický porod nepřežije až 18 % hyen.

Další fyziognomickou zvláštnost uvidíte v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM. Hyeny jsou teritoriální a své území si značí zvláštním výměškem ze žláz. Ty se nacházejí na velkém kusu odhalené kůže pod ocasem. Chemické složení výměšku je přitom u každé hyeny trochu jiné, zároveň je jeho účel multifunkční – hyeny jím dávají najevo pohlaví, příslušnost nebo připravenost k páření.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom