29. října 2023 06:00

Hyeny jsou nelítostnými lovci. Podívejte se, jak se vrhnou na zebru

Levhart a hyena: Nečekaní spojenci – Hyeny umučí zebru

Hyeny skvrnité jsou sice významově spojené se zbabělostí a oportunismem, ve skutečnosti ale platí za obětavé rodiče a až děsivě výkonné lovce. Zároveň představují nebezpečí i pro jiné predátory.

Tyto psovité šelmy mají trochu zvláštní způsob společenství. Zatímco samci vydrží s jednou skupinou jen jedno období páření, samice zůstávají celý život. Snad i proto jsou tyto skupiny neboli klany řízené matriarchálně, jednou dominantní samicí. Klan může čítat tři až 80 zvířat, přičemž nežijí až tak stmeleně jako třeba psi nebo lvi. Přesto jsou hyeny přímo ukázkovými matkami, které se o svá mláďata starají celý rok. Samci klan následně opouštějí, samice zůstávají a drží se v blízkosti matky.

Sežrána zaživa

Jakkoli jsou ale hyeny přívětivé ke svému potomstvu, ostatní zvířata by se před nimi měla mít na pozoru. Jakmile padne soumrak, vydává se skupina maximálně pěti jedinců na lov. Hyeny provází pověst mrchožroutů, kromě toho ale zabíjejí hlavně kopytníky, přepadají stáda domácích zvířat nebo loví sloní mláďata. Dokážou odehnat i lva, levharta nebo geparda. V pořadu Levhart a hyena: Nečekaní spojenci na Prima ZOOM se můžete podívat, jak krutě hyení lov vypadá.

Čtěte také: Filip nedokáže být se Sid jen kamarád. Záchranu života okořenění polibkem

Hyeny nemají vyloženě jasně daný způsob lovu, prostě se na zvíře vrhnou a pomalu jej utrápí. Sytí se ještě v průběhu lovu, což v podstatě znamená, že lovené zvíře sežerou zaživa. Jejich mohutný chrup jim umožní rozdrtit i silné kosti a jedna hyena naráz pozře až 18 kg masa, kostí a rohů. Po náročném lovu hyeny druhý den odpočívají, buď v norách, které si samy vyhloubí, nebo v těch, jež předtím opustili hrabáč, dikobraz či prase bradavičnaté.

Zdroje: Wild Tomorrow/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom