24. července 2023 11:30

Video, které baví internet: Vychytralá vydra loupí surfařům prkna, vypekla i ochránce přírody

Momentálně nejslavnější vydru světa se mořským biologům v americké Kalifornii povedlo přesně identifikovat, má na sobě dokonce i zařízení s rádiovým vysílačem. Nikdo ji ale ještě nechytil a ti, kteří se o to pokusili, museli potupně uznat porážku.

Nic netušící surfař na svém barevném prkně brázdí vlnami okolo pobřeží. Najednou se z hlubin vynoří tmavý stín. Než se muž stačí vyděsit, zjišťuje, že nejde o příšeru – na prkno se mu snaží vyškrábat velká mořská vydra. Fascinovaný surfař se pomalu sveze do vody a v úžasu a s pobavením pozoruje zvíře, kterému se mezitím povedlo dostat celé tělo na plovoucí prkno.

Přečtěte si také: Unikátní záběry armádních delfínů ukazují, jak loví. Podívejte se na podvodní akci

Surfař se ho pokusí shodit, ale vydra se na něj oboří a muž usoudí, že moudřejší ustoupí. Po chvíli svůj majetek nicméně zkusí ze spárů mokrého bandity vypáčit znovu, v tu chvíli se ovšem vydra svými silnými čelistmi zahryzne do prkna a nechá v něm několik děr. Celou aféru pozorují a natáčejí desítky lidí a výborně se baví.

Tenhle či velmi podobný příběh v červenci 2023 prožilo u pobřeží americké Kalifornie hned několik různých surfařů. Kdyby se jednalo o jiné divoké zvíře, budila by tahle blízká setkání asi trochu jiné emoce… vydry mají nicméně štěstí, že jsou nesmírně roztomilé.

Smutná rodinná historie

Zaměstnanci amerického úřadu na ochranu přírody Fish and Wildlife Service mají kalifornskou populaci vyder velice dobře zmapovanou. Lidé tohle v minulosti velice rozšířené zvíře kvůli kožešinám téměř vyhubili, takže jich teď zbývá jen cca 3 000 exemplářů a všechny žijí v centrální části kalifornského pobřeží.

Identita vydřího bandity proto úřadům nezůstala dlouho skryta. Jde o vydru 841, která se narodila v zajetí. Její maminku lidé bohužel krmili a ona si na ně tak zvykla, že pak začala lézt na lodě a kajaky a loudit další pochoutky. Úředníci ji tehdy raději odchytili; kdyby totiž nějakému člověku jakkoli ublížila, museli by ji podle zákona utratit. Teprve poté, co ji umístili do doživotního zajetí, zjistili, že je březí.

Když se jí narodila vydra 841, udělali ochránci přírody maximum pro to, aby si mládě na lidi nezvyklo a mohli ho později vypustit do volné přírody. Při kontaktu s ním nosili masky a speciální maskovací ponča a nakonec se jim skutečně v roce 2020 podařilo zvíře úspěšně vrátit do divočiny. Nyní však budou muset vydru 841 – stejně jako její matku – odchytit a po zbytek života už se do oceánu nepodívá. Pokud se ji ovšem vůbec chytit povede.

Ochránci jsou na ni krátcí

Vydra 841 totiž podle všeho nemá zájem být odchycena. Přestože ji mohou úředníci díky rádiovému vysílači bez problémů lokalizovat, nejsou schopni ji lapit. Jsou na ni zkrátka příliš pomalí. Dokonce se ji pokusili nalákat na její oblíbená surfařská prkna, ale nebylo jim to k ničemu.

Samozřejmě se ozývají i lidé, kteří tvrdí, že je nesmysl vydru připravit o svobodu, když jsou to surfaři, kdo narušuje její přirozené prostředí. Úředníci ale tvrdí, že potřebují zkontrolovat zdravotní stav zvířete; je totiž možné, že podivné chování má neurologickou příčinu.

Mohlo by vás zajímat: Zápach fekálií zamořil oblíbenou pláž ve Splitu. Splašky tu tečou rovnou do moře, zuří lidé

Hlavně spekulují o tom, že se vydra 841 mohla přiotrávit kyselinou domoovou. Tu produkuje mořský plankton a je příčinou toxicity některých mořských živočichů, hlavně korýšů a měkkýšů, kterými se vydry běžně živí. V oblasti už má na svědomí zdraví a životy zhruba stovky živočichů.

Zdroj: AP / Washington Post

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom