19. září 2024 16:25

Velký bílý žralok napadl obřího keporkaka. Masivní útok kytovce zaskočil

Žraloci proti zbytku světa– Žralok bílý vs. keporkak

Jeden z největších mořských predátorů se nezalekne ani keporkaka. Impozantní žralok je skvěle vybaven k zabíjení i k přežití.

Podle fosilních nálezů je s námi velký bílý žralok už alespoň 16 milionů let. Není se ostatně čemu divit, jeho genetická výbava z něho dělá nepřemožitelného predátora, jemuž máloco unikne a kterého málokteré prostředí může zaskočit. Tento až 7 metrů dlouhý a až 3 tuny těžký žralok disponuje tzv. Lorenziniho ampulemi, s jejichž pomocí zaznamenává elektromagnetické pole vytvářené pohybem všech živých zvířat. Zároveň rozezná napětí o velikosti půl miliardtiny voltu a na krátkou vzdálenost zaregistruje i tlukot srdce tvora, jenž se nepohybuje.

Příliš velké sousto

Kořistí velkého bílého žraloka jsou obvykle ryby, ptáci, savci, lachtani či plazi, v pořadu Žralok proti zbytku světa na Prima ZOOM nicméně uvidíte, že se nebojí ani větší kořisti. Žralok bílý se zde totiž vrhne na keporkaka, který se zamotal do rybářské sítě. „Mám načtenou literaturu a mohu říct, že tohle ještě nikdy nikdo neviděl,“ komentuje podivnou událost mořský biolog Ryan Johnson. Třebaže keporkak je až dvojnásobně větší než žralok bílý, nepředstavuje pro něj zřejmě hrozbu. Ostatně predátory má tato paryba pouze dva.

Čtěte také: Brutální útok žraloka. Šestnáctiletému chlapci ukousl při rybaření hlavu a ruku

Prvním je kosatka dravá, druhým pak člověk. Protože ani ten před ním není v bezpečí, stal se velký bílý žralok obětí lovu, díky čemuž jej Mezinárodní svaz ochrany přírody řadí mezi ohrožené druhy. Velký bílý žralok má nicméně vždy kam utéct, vydrží totiž i v chladnějších vodách. Pomáhá mu v tom pozoruhodná schopnost svalovou činností rozproudit teplou žilní krev a tou pak v pletenci cév ohřát studenější tepennou krev. Tím se udržuje o několik stupňů teplejší, než je okolní prostředí.

Zdroje: World Wildlife/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský