31. srpna 2024 07:00

Keporkak zachránil ženu před žralokem. Nad nečekanou empatií kroutí vědci hlavou

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem (11) - Keporkak záchranář

Velryby, především keporkaci, jsou považovány za velmi inteligentní zvířata. Keporkaci navíc projevují podivuhodný altruismus vůči jiným tvorům, jenž se v jednom zdokumentovaném případě nevyhnul ani lidem.

Vyprávět o tom může mořská bioložka Nan Hauserová, která se v září roku 2017 potápěla u Cookových ostrovů. Brzy se ocitla v blízkosti dvou keporkaků, které pozorovala, náhle však jeden z nich začal zkracovat bezpečnou vzdálenost a nebezpečně se k ní přibližovat. Když se ocitl na dosah ruky, zkoušela se od něho vědkyně odstrčit, obří tvor se však zdál neodbytný a začal do ní šťouchat. Jak uvidíte v pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem na Prima ZOOM, události nabraly dost nečekaný směr.

Čtěte také: Brutální útok žraloka. Šestnáctiletému chlapci ukousl při rybaření hlavu a ruku

Hrdina, jakého potřebovala

„Strávila jsem s velrybami pod vodou 28 let a nikdy jsem nezažila, že by se mě velryba tak citlivě a vytrvale snažila přitáhnout k sobě, k hlavě, břichu a zádům, nebo mě schovat pod svou obří ploutev,“ popsala nezvyklou a dramatickou zkušenost Hauserová. V té chvíli byly obavy na místě, rána ploutví či ocasem až 15 metrů dlouhého a až 30 tun těžkého keporkaka totiž může vést ke zpřeráženým kostem či poškozeným orgánům. Keporkak ji nakonec nabral na hlavu a vyzvedl ji na hladinu. Celá událost trvala zhruba 10 minut, vyděšené Hauserové se to ale zdálo jako celé hodiny. Náhlé vysvětlení keporkakova jednání zabralo celou vteřinu hrůzy.

V oblasti se nacházeli další lidé, a ti začali na mořskou bioložku naléhavě volat. V její blízkosti se totiž nacházel skoro pětimetrový žralok tygří, mimořádně agresivní predátor, pro svou neuvěřitelnou žravost přezdívaný „mořská popelnice". Keporkaci přitom mají ve zvyku chránit mořské tvory před dravci. Pozoruhodná empatie keporkaků není dosud jednoznačně vysvětlena, podle Hauserové by se nicméně mělo jednat o první zaznamenaný případ, kdy ji velryba vztáhla i na člověka.

Zdroje: National Geographic, The Independent

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský