1. února 2024 15:15

Mořská popelnice v akci. Podívejte se na lov žraloka, který rád sežere i filmaře

Zabijáci v divočině S1 (2) - Žralok tygří

Agresivní predátor s přezdívkou mořská popelnice si potravu nevybírá. Při lovu se snaží klamat tělem.

V mořích a oceánech subtropického a tropického pásu šíří hrůzu charakteristicky zabarvený žralok, jehož pruhy na bocích trupu mu vynesly název žralok tygří. Dosahuje délky až 4,5 m a váhy až 635 kg a dokáže migrovat na velkou vzdálenost. Nevydrží ale na delší dobu vyvíjet velkou rychlost nebo v té rychlosti manévrovat, z čehož vyplývá typický způsob lovu. Spíše než na přímý útok spoléhá na opatrnou taktiku.

Čtěte také: Krvavé záběry útoku žraloka: Zakousl se do 10letého chlapce, pak se voda zbarvila do ruda

Jako z Čelistí

Když se zaměří na kořist, přibližuje se k ní jakoby neznatelně a mimochodem. Jakmile mu kořist dovolí se přiblížit na kratší vzdálenost, žralok tygří prudce zaútočí. Pokud se oběti podaří uniknout, žralok už ji nepronásleduje. Některé želvy využívají predátorovy neschopnosti manévrovat a snaží se natočit své tělo tak, aby je žralok nemohl uchopit do čelistí. Jeho nelítostný lov uvidíte v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM.

Pokud žraloku tygřímu nějaká kořist uteče, není to až taková tragédie. Je považován za nejméně vybíravého žraloka a přezdívá se mu „mořská popelnice.“ Obvykle loví jiné žraloky, rejnoky, ptáky, hlavonožce, korýše, medúzy, plazy, ploutvonožce nebo kytovce, nezřídka ale hoduje také na mršinách a v jeho žaludku byly nalezeny takové kuriozity jako kusy plastů, kanystry na benzin nebo automobilové značky. O všežravosti žraloka tygřího se navíc přesvědčil i známý přírodovědec a tvář mnoha přírodopisných pořadů sir David Attenborough, jehož štáb v červnu roku 2023 natáčel v nafukovacích člunech poblíž pacifického ostrova Laysan.

Mohlo by vás zajímat: 5 nejděsivějších hororů se žraloky: Od Čelistí k Útoku z hlubin

„První den, kdy se žraloci tygří objevili, naskočil štáb do nafukovacích člunů – a dva žraloci je napadli. Bylo to jako něco z Čelistí,“ popisuje hrozivý incident slavný přírodovědec. Žralok tygří je přitom obvykle samotářský, při zjevení většího množství potravy (například velryby nebo filmového štábu) se ale může shromáždit více jedinců.

Zdroje: Daily Mail/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom