13. února 2024 07:00

Nejlepší zvířecí fotka roku: Vítězný snímek s medvědem ukrývá smutné tajemství

Vítěze prestižní soutěže amatérských fotografů vybírá už tradičně veřejnost. Letos ji nejvíc oslovil obrázek odpočívajícího ledního medvěda.

Soutěž Wildlife Photographer of the Year organizuje Přírodovědecké muzeum v Londýně. I u nás už je dokonce tak prestižní a známá, že se její jméno ani nepřekládá. Porotci každý rok obdrží okolo 50 tisíc snímků a rok 2023 nebyl výjimkou, jen 25 z nich to ale dotáhne až do finále.

Porotci většinou zvolí fotky s největším potenciálem oslovit veřejnost a zároveň se silným emocionálním nábojem. Teprve z těchto pětadvaceti snímků pak lidé na internetu vybírají vítěze a letos cenu za svůj příspěvek do soutěže získala amatérská britská fotografka Nima Sarikhaniová.

„Ledové lůžko“

V hlavní roli vítězné fotografie je lední medvěd, který odpočívá na kusu ledu jako na pohodlném, ledovém lůžku. Je na něj pohled k nezaplacení, zároveň ale diváka vede k úvaze o zhoršující se klimatické krizi.

Snímek provokuje k přemýšlení. Je ostrou připomínkou provázanosti zvířete a jeho habitatu a slouží jako vizuální reprezentace škodlivých dopadů oteplování planetárního klimatu,“ uvedl v tiskovém prohlášení ředitel londýnského přírodovědného muzea Douglas Gurr.

Čtěte také: Obrácené ledovce, kruhy termitů i rotující bouřka: Nádherné fotky přírody

Okno do zvířecího i lidského světa

Krásu a křehkost zvířat a jejich těžkosti v současném světě ovládaném lidmi reprezentují i mnohé další soutěžní snímky, jako například fotografie lišky, která hledá jídlo v odpadkovém koši, nebo slona na skládce. Jiní fotografové se soustředili spíš na dynamické vztahy mezi příslušníky stejných či rozdílných zvířecích druhů. Nejlepší porotou vybrané fotky si můžete prohlédnout nahoře v galerii.

Zdroj: NHM.ac.uk, CNN, Business Insider

Mohli jste minout: Divoká zvěř má v hlavě chaos a množí se. Mláďata jen těžko přežijí zimu, jak jim pomoci?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom