20. února 2024 07:05

Útok žraloka málem stál rybáře paži. Dramatickou situaci zachytila kamera

Lovec rybích obrů S5 (1) – Napadení žralokem bělavým

Popkultura nás už hezkých pár let přesvědčuje o tom, že velký bílý žralok je nebezpečným predátorem a ideálním filmovým monstrem. Ve skutečnosti je to ale zcela jiný druh žraloka, na nějž by si lidé měli dát pozor a jehož útoky inspirovaly Petera Benchleyho k napsání románu Čelisti.

Žralok bělavý obývá vody Atlantského a Indického oceánu. Masivní zvíře měří 2-3,5 metru, váží 90-300 kg a charakterizuje jej mohutný rypec. Vyskytuje se v mělkých teplých vodách podél pobřeží i v ústí velkých řek. V moři se pohybuje do hloubky 150 m, obvykle ale nepřesáhne hranici 30 m.

Čtěte také: Záběry děsivého útoku žraloka: Predátor se plavci zakousl do nohy, museli mu ji amputovat

Útok z hlubin

Kořist žraloka bělavého tvoří ryby, jiní žraloci, delfíni, želvy, ptáci, měkkýši, korýši i někteří savci, které najdeme na souši. V pořadu Lovec rybích obrů na Prima ZOOM uvidíte, jak se právě takovou kořistí málem stal rybář Kyle Senkowicz. Ten se roku 2016 ponořil pod hladinu, aby ulovil pár ryb harpunou, když na jeho kořist záhy dostal zálusk i žralok bělavý. Jako ideální svačinka mu ale zřejmě přišel vhod i zaskočený potápěč.

„Jak jsem se blížil k hladině, zahlédl jsem, jak se ke mně jeden žralok blíží zezadu. Zvedl jsem ruku a on mi chytil celý loket,“ popisuje Senkowicz dramatickou situaci, z níž vyvázl s roztrženou paží. Žralok bělavý je obecně neblaze proslulý svým nepředvídatelným a agresivním chováním a jeho náhlá blízkost znamená velké riziko.

Žralok bělavý (Carcharhinus leucas) je živorodý a po roční březosti porodí samice až 13 mláďat. Ty mají po narození 70 cm a dospělosti dosahují v 10 letech života. Mezi mláďaty se často rozvíjí kanibalismus.

Zdroje: Local 10/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom