20. března 2024 12:00
Adam Vala

Tři ženy bojovaly s pumou, napadla je při vyjížďce na kole. Zvíře nakonec bylo usmrceno

Při obyčejném výletě na kole se odehrála scéna jako z hororu. Mladého třicetikilového samce se nedařilo zastavit.

Pumy jsou všeobecně považovány za plachá zvířata. Ačkoliv je možné na ně při túře (například v horách) narazit, většinou se jen mihnou mezi stromy a zase rychle zmizí. Ne vždy tomu tak ale musí být, a ačkoliv jsou napadení člověka vzácná, mohou se odehrát. Tím se dostáváme k mrazivému příběhu, který si prožila pětice 50-60letých dam, která vyrazila na projížďku na kolech podél řeky Tokul nedaleko města Snoqualmie ve státě Washington. Nutno podotknout, že šlo o velmi aktivní ženy, proti pumě by ale bez zachování duchapřítomnosti a velké odvahy neměly šanci.

Horor s pumou

Jak popisují redaktoři rádiové stanice KUOW, drama se odehrálo začátkem února 2024 přibližně po 30 kilometrech jízdy. Jedna z cyklistek, Auna Tietz, zahlédla před sebou na cestě dvojici pum a ihned začala křičet, aby se ostatní ženy měly na pozoru. Scéna se odehrála velmi rychle, první puma utekla, druhá však zůstala na místě a bez varování skočila na další cyklistku, 60letou Keri Bergere. „Podívala jsem se doprava a viděla jsem pumě do obličeje. Byl to jen zlomek sekundy, než mě srazila k zemi,“ popisuje Bergere otřesný zážitek, který pro ni nemusel skončit dobře.

Zvíře, mladý třicetikilový samec, zabořil Keri zuby do tváře a zarazil její hlavu do země. Pak trhnul, při čemž se Keri zlomila čelist a odtrhla velká část tváře i ucha. „Cítila jsem se, jako kdybych se dusila. V puse jsem měla spoustu krve,“ popisuje pak dál, ale dodává, že přesně v ten okamžik se zmobilizovaly její přítelkyně a začaly na pumu útočit klacky, kameny a jednoduše vším, co měly po ruce. Jedna z žen se dokonce pokusila zvíře škrtit, jak ale popsala redaktorům zmíněné stanice, připadala si, jako kdyby se snažila uškrtit kámen. Byla to až žena, která zahlédla pumy jako první, kdo přišel s nápadem snažit se zvíře usmrtit dřív, než se stane něco horšího, a za tímto účelem začala opakovaně po pumě házet přibližně 11kilový kámen.

Boj trval 45 minut

Bylo to podle jejích slov velmi vysilující, ale nakonec se podařilo pumu omráčit natolik, že na ní další cyklistka byla schopná hodit kolo, díky kterému ji trojice žen dokázala přitisknout k zemi a konečně vysvobodit zmítající se Keri Bergere s odtrženou částí obličeje. Po mučivě dlouhých 15 minutách už puma neměla sílu zvednout ze sebe stojící ženy, které mohly konečně zavolat policii, aby je zachránila. Strážníkovi však trvalo další půlhodinu, než se dostal na místo a mohl pumu střelou mezi lopatky usmrtit. Jak ženy následně popsaly, osudu zvířete jim bylo velmi líto, a jak prokázala následná pitva, jednalo se o zdravého, 9-12 měsíců starého samce, který situaci patrně správně nevyhodnotil a stala se mu nakonec osudnou.

Zdroj: NBC News, KUOW

Video, které jste mohli minout: Na Slovensku zabíjel medvědí recidivista. Prozradila ho značka, ženu táhl 20 metrů

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom