17. března 2024 07:00
Adam Vala

Umí páv létat? Při pohledu na mohutná ocasní pera každý znejistí

Pojďte se podívat, jak může být sexy doplněk určený ke svádění nepraktický. Anebo vůbec?!

Představte si páva. Majestátní pták, který se vyznačuje pestrobarevným peřím a hlavně mohutným ocasem, sloužícím jako dokonalá demonstrace života v ptačím luxusu. Když páv chce, pera na ocase zvedne k nebi, odhalí fascinující oka na jejich koncích a vábí potenciálního partnera takovou silou, že jí zkrátka nejde odolat. Dobře, možná trochu přeháníme, ale pro vykreslení naparujícího se páva je to na místě. A teď si představte, že tenhle pták letí. Anebo neletí?

Odpor ocasu

Když budete pozorovat páva, který se prochází po zemi a zrovna nikoho a nic nevábí, svá pera za sebou jen táhne. Protože jsou dlouhá a není jich zrovna málo, může se zdát, že jde o nepříjemné závaží, které létání zcela zamezuje. Opak je ale pravdou, jak ostatně dokázala sama příroda i několik vědeckých prací, které se létáním pávů přímo zabývaly.

Studie biologa Grahama N. Askewa z University of Leeds pojednávala specificky o tom, jaký odpor mohutný ocas činí vzduchu při letu a výsledkem je konstatování, že zcela zanedbatelný. „Tyto výsledky nutně neznamenají, že s vlastnictvím zdobené vlečky nejsou spojeny žádné obtíže; spíše jsou veškeré takové problémy nicotné s omezeným smysluplným funkčním významem pro veškerý vzletový i letový výkon,“ uvádí konkrétně Askew v práci, která byla zveřejněna časopisem Experimental Biology v roce 2014.

Čtěte také: Ministerstvo zruší, obce vyhláškou povolí: Paradoxy v odstřelu vlků

Pokud byste však potřebovali důkaz, je jich všude kolem nás až až. Stačí se podívat na výše přiložené video, anebo třeba zavítat do některé zoologické zahrady. Zas až takový zázrak to není, byť je pohled na letícího páva s mohutnou vlečkou pokaždé velmi působivý.

Zdroj: Journal of Experimental Biology, Oxford Academic, Tim Sabatino - YouTube

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom