8. října 2023 06:00

Ptačí bombardování bere dech. Takhle se útočí v rychlosti 100 km/h

Největší zabijáci Afriky S6 (2) - Terejové afričtí

Terejové afričtí patří k nejpozoruhodnějším dravým ptákům. Jejich způsob lovu jako by popíral fyzikální zákony, zároveň mají jedinečnou schopnost pít slanou vodu bez následků. Jakmile spatří pod vodou kořist, změní se poklidná vodní hladina ve válečnou zónu.

Terejové jsou velmi společenským druhem. Po tisících se tísní na skalách a ostrůvcích tak natěsno, že se při protahování dotýkají křídly. Když loví, srocují se do početného hejna. Obvykle přelétávají nad hladinou Atlantiku a Severního moře, kde číhají na kořist. Tu spatří až na 40 metrů a okamžitě se pouštějí do nemilosrdného lovu.

Smrt z nebes

Tělesná stavba terejů je předurčuje k životě u moře. Mohou pít mořskou vodu a jíst slané ryby, mají totiž nadočnicové solné žlázy, které vylučují koncentrovaný solný roztok. Díky tomu se terejové zbaví soli dříve, než jim může ublížit. Mají také silný zobák a speciálně utvořenou lebku vybavenou dutinami plnými vzduchu. Kromě toho mají pod kůží na krku a v hrudi vzduchem naplněné váčky. Jak je dokážou využít, to můžete vidět díky pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM.

Čtěte také: 13 nejděsivějších ryb, které snad ani nepocházejí z téhle planety

V okamžiku zaměření kořisti terejové vystoupají 30 metrů vysoko, přitáhnou křídla k tělu a spustí se střemhlav. Na vodní hladinu dopadnou rychlostí 100 km/h. Díky speciální lebce a váčkům pod kůží je náraz o vodní hladinu nezabije, sami naopak spustí rázovou vlnu, která dokáže usmrtit ryby v blízkosti. Terejové se přitom potopí do 10 metrů, popadnou nejbližší rybu, spolknou ji a vrátí se na hladinu. Na zobáku nemají žádné vnější nozdry, takže jim voda nevnikne do ústní dutiny. Nálet terejů na vodní hladinu působí jako nemilosrdné bombardování, které žádná ryba nepřežije.

Zdroj: Animal Diversity / EBird

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom