12. ledna 2024 06:00

Pořádná myš denně uklízí stůl v kůlně. Majitel ji tajně natočil na video

Pro muže z Walesu bylo rozuzlení záhady nočního úklidu poněkud šokující, kupodivu ale nejde o zcela ojedinělý případ. Přesně totéž se stalo i v roce 2019…

Pětasedmdesátiletý Rodney Holbrook je vysloužilý waleský pošťák a u svého domu v malém městečku Builth Wells má, jako mnoho dalších, svoji dílnu. Prvních podivností si všiml na začátku listopadu 2023. Zrní a lůj, které skladoval pro ptáky na přilepšenou, začal nacházet v uskladněných holínkách a pracovních botách.

Mohlo by vás zajímat: Vzácné video ukazuje rvačku lenochoda s kočkovitou šelmou. Vědci jsou z něj nadšení

Nedlouho nato mu do krabičky na ponku začal přes noc kdosi strkat veškeré drobnosti, které Holbrook předchozího dne odložil. Aby záhadu odhalil, zkusil na svůj neuklizený stůl namířit skrytou kameru, a neobvyklou uklízečku se mu skutečně povedlo natočit na video.

Důvod podivného chování

Možná vám to přijde neuvěřitelné, ale tohle není první známý případ uklízející myši. Prakticky totéž se totiž stalo v roce 2019 tehdy dvaasedmdesátiletému Stevemu McKearsovi ze Severn Beach blízko britského Bristolu. Ten už se bál, že se o něj pokouší první příznaky stařecké demence, když jako šílenec hledal drobné nářadí, o kterém si byl jistý, že jej položil na ponk, jen aby pak všechno našel v krabičce s ptačím zobem.

Po několika týdnech se taky odhodlal nasadit do zamčené kůlny skrytou kameru, a taky při činu přistihl myš.

Že se ve skutečnosti ani jedno ze zmíněných zvířat nepokoušelo majitelům kůlny naznačit, že jsou nepořádní, je asi jasné. Že se nejedná o úklid potvrzují koneckonců i odborníci, například Aneta Jungerová z chovatelské stanice Malinkaté štěstí. „Myš si staví hnízdo z dostupných materiálů, což je pro ní přirozené chování,“ vysvětlila.

Podobnou teorii má i sám Rodney Holbrook, který má za to, že si jeho drátky, špulkami, kolíčky a dalšími drobnostmi myška zakrývá ukradená zrníčka a další pochoutky.

Zdroj: The Guardian, BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom