24. srpna 2023 06:00

Vzácné video ukazuje rvačku lenochoda s kočkovitou šelmou. Vědci jsou z něj nadšení

Fascinující záběry odborníci označili za vyloženě raritní. Zajímavé jsou i pro naprostého laika, protože ani jedno z bojujících zvířat běžně nemáme možnost ve volné přírodě vidět, a to ani v dokumentárních filmech.

Video, které mezi přírodovědci vyvolalo senzaci, natočila kamera umístěná u přírodovědecké stanice Tipituni v ekvádorské Amazonii. Ta zabírá bažinu, u které je prakticky neustále živo. Je totiž bohatým zdrojem minerálů pro místní zvěř. Lenochodi ji ale navštěvují hlavně v noci, je to pro ně bezpečnější.

Přečtěte si také: Obávaný pavouk zabije a pozře i druhého nejjedovatějšího hada světa. Podívejte se na jednoznačný souboj predátorů

Proč se zrovna tenhle lenochod dvouprstý (Choloepus didactylus) rozhodl k minerálnímu lizu vypravit přes den, odborníci netuší. Stejně tak podivné je chování ocelota, který na takhle velká zvířata normálně neútočí – alespoň si to tedy vědci doteď mysleli. Jejich souboj je navíc o dost dramatičtější, než by člověk odhadoval, a má neobvyklého favorita…

Sonda do chování tajnůstkářských druhů

Jestli se lenochodovi opravdu povedlo uniknout, jak to ze záběrů vypadá, není kvůli limitům kamery jasné zcela. Odborníci, kteří se na místo asi tři dny poté vydali, se ale dušují, že v okolí kamery nenašli nic, co by naznačovalo lenochodův špatný konec.

Záběry je fascinují natolik, že o nich vyšla i odborná stať. Jak lenochod, tak ocelot (Leopardus pardalis) jsou totiž zvířata velice plachá a tichá a je téměř nemožné je ve volné přírodě i najít, natož pozorovat jejich chování.

Zdroj: Food Webs (Science Direct), UT News, Sciencealert.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom