Proč jsou na jablkách malé tečky? Jejich funkce je naprosto klíčová a neměli byste se jich štítit
Možná vás ani nenapadlo jablka před jídlem důkladně zkoumat, anebo patříte mezi ty, kterým chuť na ovoce zkazí i drobné vady na kráse a drobné tečky na slupce vás už v minulosti donutily jablko raději odložit. V tomhle případě se ale opravdu není čeho bát, chuť i zdraví nijak neovlivňují. A pozor, kdyby je jablko nemělo, nedalo by se jíst.
Drobné tečky odhalíte, jakmile si slupku jablka pořádně prohlédnete. Můžou být úplně bílé nebo naopak hnědé a víc než co jiného vypadají jako takové jablečné pihy. Nejde ale o žádné kosmetické vady. Jsou to lenticely, tedy drobné póry, které rostlina využívá k výměně plynů s okolím. A najít se mimochodem dají dokonce i na hruškách nebo bramborách, anebo i na kmenech břízy či třešně.
Pustí vzduch i patogeny
Zatímco listy stromů používají k dýchání průduchy, takzvaná stomata, slupkou plodu neprojde nic. A tak to příroda řeší právě s pomocí lenticel. Drobné tečky umožňují, aby dovnitř plodu proudil kyslík a ven oxid uhličitý, a krom toho, že tak zařídí dýchání, ovlivňují i množství vody v plodu. Oba procesy navíc běží dál i po sklizni. Jablko tím pádem stále „dýchá“, i když už dávno leží v regálu někde v supermarketu anebo je uložené ve sklepě.
Hlavní roli v přeměně oxidu uhličitého na kyslík má sice fotosyntéza v listech, ale i některé části plodů jsou schopné zachytit světlo a mírně fotosyntetizovat. A podle některých výzkumů se na tom mohou podílet právě i lenticely, i když jen velmi omezeně.
Jenže i okno do bytu může pustit dovnitř jak čerstvý vzduch, tak zloděje. Není proto divu, že lenticely také představují velice zranitelné místo. V teplém a vlhkém prostředí se přes ně mohou do plodu snadno dostat patogeny, jako jsou plísně nebo bakterie, a způsobit neplechu. Rozpad nebo hniloba lenticel pak už zdaleka nevypadá tak nevinně a může se projevit třeba jako větší skvrna nebo zdrsnělá slupka. A taky se může stát, že naruší dužinu plodu, takže vlastně neškodí si jablka před jídlem trochu lépe prohlédnout.
A mimochodem, dozrávající jablka lenticelami uvolňují taky jeden zajímavý plyn zvaný etylen, který urychluje zrání. Můžou tak ovlivnit i ostatní ovoce v okolí, což může být výhoda i nevýhoda, ale vždy se vyplatí s tím počítat.
Zdroj: Extension, Frontiers, MentalFloss.
Video, které jste mohli minout: Zatočí revoluční injekce s AIDS? Úřad schválil preventivní léčbu, tým vědců vede český lékař