6. června 2024 07:05

Mladý surfař vyhrál souboj se žralokem. Jeho přežití mělo hořkou tečku

Když žraloci útočí S6 (6) – Dylan Reddering

V moři nenajdeme příliš houževnatějších, výkonnějších a nekompromisnějších dravců než je žralok. Obzvláště to platí o žraloku bílém, který sice nepatří mezi ty nejagresivnější, svou velikostí a schopností zaznamenat kořist podle elektrických impulsů v těle ale představuje nezanedbatelnou hrozbu.

Napínavý souboj s tímto predátorem svedl v pátek 26. června 2015 třiadvacetiletý instruktor surfingu Dylan Reddering, jenž se toho dne vydal do vln. Jeho otec, dlouholetý příslušník jihoafrického National Sea Rescue Institute (NSRI) Marty Reddering, na něj čekal doma, když mu zazvonil telefon, že musí vyrazit k zásahu. Když dorazil do práce, čekalo jej velmi nepříjemné překvapení.

Čtěte také: V oblíbeném španělském letovisku se objevil téměř pětimetrový žralok. Zkoumají ho vědci

Štěstí v neštěstí

„Nevěděl jsem, že je to můj syn. Když jsem přijel na stanici, bylo mi řečeno, že jde o útok žraloka. Lodě už byly v terénu. Kamarád mi zavolal a řekl mi, že jde o Dylana,“ řekl médiím zaskočený otec. Události, ke kterým došlo, uvidíte v pořadu Když žraloci útočí na Prima ZOOM. Dylana ve vodě překvapil třímetrový exemplář žraloka bílého. Mladík začal bojovat a zuřivě mlátit a kopat do vody, dokonce použil své prkno jako štít. Žraloka se podařilo odehnat, tím ale Dylanova svízel nekončila.

Mladého surfaře začal unášet proud. Naštěstí se do situace vložily čluny NSRI a mladý muž se už brzy ocitl v péči záchranářů. Z dramatické situace si odnesl velkou ránu na pravém boku a hýždích, mohl se ale těšit na plné zotavení. O tom, jaké měl štěstí, se přesvědčil hned následující den, když se k němu dostaly novinky o jeho spolužákovi z univerzity, devatenáctiletému Calebu Swanepoelovi, jenž také čelil žraločímu útoku. Na rozdíl od Dylana, jemuž příhoda nijak zásadně nenarušila životní rytmus, přišel Caleb o pravou nohu.

Zdroje: George Herald/NSRI

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský