11. července 2023 06:00
Adam Vala

Video ukazuje nebezpečně stoupající hladinu moří. Za posledních 30 let došlo k bezprecedentnímu nárůstu

NASA využívá k monitorování situace sondy a satelity. Plíživý problém je čím dál tím větší, od začátku minulého století se zvyšování hladiny neustále zrychluje

Zvyšování hladiny moří a oceánů je jedním z často zmiňovaných dopadů globálního oteplování, před kterými vědci varují už dlouhá desetiletí. Nejrůznější modely odhadují, že kvůli tání ledovců může dojít na záplavy v některých zemích na pobřeží oceánů i moří, případně k jejich stálému zatopení. Ohroženy jsou země jako Nizozemsko, Francie, Dánsko či Itálie, a to je přirozeně řeč pouze o Evropě. Podobně či více ohrožených zemí je mnoho po celém světě a je zřejmě jen otázkou času, než se začnou katastrofické vize naplňovat.

Mohlo by vás zajímat: Extrémní vedra zabijí člověka nečekaně rychle. Teplota kolem 35 °C už je závažný problém

Abyste si dokázali představit, jak k plíživému zvyšování hladiny moří a oceánů dochází, NASA připravila jednoduchou vizualizaci, která využívá data ze sond a senzorů TOPEX/Poseidon, Jason-1, Jason-2 a Jason-3, které se na měření specializují už déle než 40 let. Video demonstruje bezprecedentní zvýšení hladiny od roku 1993 do roku 2022, a to o více než 10 centimetrů. Podle NASA jde za uplynulých 2500 let o zcela mimořádný jev, který se navíc na grafu zachycujícím celé minulé století jeví ještě mnohem dramatičtěji.

O deset centimetrů totiž hladina stoupla od roku 1900 až o 80 let později, takže trend uplynulých 40 let je dvojnásobně rychlý a tudíž i značně znepokojivý. Nejzrádnější na celé problému je, že se tváří v tvář nezdá nikterak velký, ale právě protažení celého grafu na delší období – i když stále s ohledem na dobu přírodních jevů krátké – dává mnohem lepší přehled o situaci, která nevypadá zrovna dobře. Z druhé strany je ale samozřejmě důležité zmínit, že výstrahy o nemožnosti obývat některé části Země přichází už dlouhé desítky let a zatím se nepotvrdily.

Zdroj: IFL Science, NASA

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom