7. prosince 2022 12:34

Drsná rvačka klokanů připomíná střet mistrů kung-fu. Podívejte se na těžkotonážní kopance

Austrálie nabízí nespočet krásných a dechberoucích míst, která stojí za to navštívit. Bezpochyby mezi ne patří i Klokaní ostrov, který se stal domovem speciálního poddruhu klokana velkého.

Klokaní ostrov, nacházející se jen 12 kilometrů od pobřeží Austrálie, je třetím největším ostrovem této země a skutečným pokladem protinožců. Jak už sám název napovídá, jedná se o ráj a domov oblíbeného vačnatce a symbol australského kontinentu. Klokaní ostrov však neobývá ledajaký druh klokana, nýbrž speciální poddruh klokana velkého, jenž se zde vyvinul díky izolaci po oddělení od pevniny.

Jako ostrovní druh nemá na souši přirozeného predátora, což výrazně ovlivnilo jeho evoluční vývoj. Bez nepřátel se zde klokani stali menšími, pomalejšími, baculatějšími i výrazně línějšími. Dospělí jedinci se nemusejí bát nikoho – kromě sama sebe.

Drápy ostré jako břitva

I přes evoluční lenost a klidnou povahu totiž klokany ostrovní pohání touha po reprodukci, která vede k silné soutěživosti mezi samci. Ta je v nich pevně zakořeněná a je častým (a téměř jediným) důvodem k ostrým soubojům. V každé tlupě se nachází jen jeden samčí vůdce neboli „šéf“, který oplodňuje každou samici. Jakmile na dominantního klokana narazí jiný samec, musí vyjádřit respekt skloněním hlavy, pokud tak neučiní, znamená to jasnou výzvu k boji.

Jak můžete vidět v dokumentární sérii Utajené ostrovy Austrálie, kterou vysílá Prima ZOOM, rány ostrými drápy a dobře mířený kop do břicha může být pro klokaní soky fatální, avšak motivace k vítězství je veliká. Klokaní šampion získá post vůdce a všechny samice ve skupině jen pro sebe, zatímco poražený odchází s prázdnou a ponížením.

Zdroj: Australian Wild Life Journeys

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom