28. října 2024 13:55

Obrovský robotický žralok místo pravého. Video z akvária vyvolalo kontroverzi, vysvětlení je zvláštní

Nově otevřený zoopark má rozhodně o reklamu postaráno poté, co se začaly hromadit stížnosti návštěvníků. Lidé ve vedení akvária mají ale kupodivu celkem validní důvod, proč se rozhodli místo pravého žraloka obrovského do akvária vypustit high-tech atrapu…

Zoopark Ocean World v čínském Šen-čenu má otevřeno teprve měsíc. Názory návštěvníků už se mu ale postaraly o dokonalou reklamu. Lístky, které v přepočtu vyjdou na 800 Kč, jsou vlastně to nejmenší ze všech příkoří. Návštěvníky také čekají předlouhé fronty a hlavně robotický žralok místo pravého.

Čtěte také: Žralok napadl na Floridě 16letého surfaře. Vrtěl hlavou a mrskal se, říká pokousaný chlapec

Živého by tam utýrali

Možná si při téhle příležitosti vzpomenete na jinou čínskou zoologickou zahradu, která vystavovala dva nabarvené psy čau-čau a vydávala je za pandy. Psali jsme o tom v tomto článku. Návštěvníci  šen-čenského mořského světa byli rozčarovaní zhruba stejně. Čekali, že si v expozici prohlédnou žraloka obrovského (Rhincodon typus), tedy největšího zástupce paryb, kterého na planetě máme. Tito žraloci se dožívají i neskutečných 130 let a žijí v tropických oblastech. Živí se planktonem a drobnými korýši a rybami.

V expozici se ale místo něj prohání působivý, 5,1 metru dlouhý robot. Těžký je prý až 350 kg a velice realisticky simuluje skutečné žraločí pohyby. V prostoru se orientuje díky 156 senzorům a 14 různým motorům. Jde o velice sofistikovaný stroj... ale žralok to opravdu není.

Reakce rozhořčených návštěvníků na sebe nenechaly dlouho čekat. Za nekřesťanské vstupné si přáli žraločího obra vidět naživo. Vedení akvária ale podle svých slov robotickou parybu do akvária umístilo ve snaze předejít krutému týrání zvířat. A tím by podle nich chování takto velkého žraloka v akváriu rozhodně bylo. Robot má naopak být prostředkem, jak rozvířit debatu, která ve výsledku pozvedne povědomí návštěvníků o tomto druhu žraloka a také o tom, že je takovéto tvory potřeba chránit a nevytrhávat je z jejich přirozeného prostředí. Inu... uvidíme, jak se jim s tímto netradičním plánem bude dařit.

Zdroj: Phys.org, Independent.co.uk, NDTV World.

Video, které jste mohli minout: Perutýn je nenápadný zabiják. Proti jeho jedu pomůže jed jiného predátora

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom