26. září 2024 12:10
Adam Vala

Zoo neměla pandy, tak je nahradila nabarvenými psy. Na bizarní skandál upozornilo virální video

„Pandy“, které vrtí ocasem a štěkají, se staly virálním hitem. Návštěvníci zoo, kteří si chtěli prohlédnout skutečný symbol své země (a ne jen zjevnou napodobeninu), se ale moc nebavili.

V květnu letošního roku obletěla internet zpráva, že v zoologické zahradě ve městě Tchaj-čou ukazují místo pand černobílé psíky plemene čau-čau. Ačkoliv si sdělení chvíli žilo svým životem, ředitel parku Liou Čchiou-ming pak na dotazy médií upozornil, že návštěvníky nikdo nemystifikoval a že všichni byli obeznámení s tím, že sledují „pandí psy“. Tehdejším důvodem pro přebarvení dvou psů na barvu připomínající srst pandy měla být vidina zvýšení atraktivity celé zoologické zahrady a přilákání většího množství návštěvníků.

Když psi nahrazují pandy

Po necelých čtyřech měsících to teď zkusila zoologická zahrada ve městě Šan-wej, která počin svých kolegů z května v podstatě okopírovala. Opět šlo o psy plemene čau-čau, kteří byli přebarvení na černobílou a měli imitovat pandy. Podle dostupných informací ale tentokrát skrytě, nikoliv transparentně jako v Tchaj-čou. Návštěvníci si měli rozdílu všimnout až v momentě, kdy se začali psi nahánět ve výběhu, zuřivě vrtět ocasy a hlavně štěkat.

Video, které sdílel jeden z uživatelů čínské sítě Douyin, zhlédlo více než 700 tisíc lidí a obdrželo dvojnásobek interakcí. Podle informací listu New York Post mělo vedení zoologické zahrady nejprve uvést, že jde o velmi speciálně vyšlechtěné pandí plemeno psa, ale nakonec později přiznalo, že jde skutečně jen o nabarvené psy čau-čau.

Čtěte také: Pandí mládě v novém videu řádí v zasněžené zoo. Proč nedokáže hibernovat jako jiní medvědi?

Pokud se ptáte na důvod, je úplně stejný jako v prvním případě. Ředitel zoo v Šan-wej ale k případu dodal, že barvení psíků je odrazem způsobu, jak jedinečně k zvířatům ve zmíněném zooparku přistupují a skrze co lákají lidi k návštěvě.

Zdroj: New York Post, CBS - YouTube

Video, které jste mohli minout: Z lupiče se vyklubala roztomilá šelma. Obsluha benzinky na Orlickoústecku se raději ukryla

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský