27. března 2024 12:45
Adam Vala

Záhada hnědé pandy je téměř vyřešena. Vědci zjistili, proč nemá černé zbarvení

Namísto obvyklého zbarvení vypadá medvěd Qizai úplně jinak. Co za tím stojí?

Obraz pandy vám v hlavě nepochybně rychle naskočí pokaždé, když ho potřebujete. Medvěd, který nevypadá nebezpečně, ale naopak roztomile, má převážně bílou srst, která se na končetinách, uších a kolem očí barví do černé. Nic, nad čím byste museli přemýšlet. Ve skutečnosti to ale takhle jednoznačné není, což dokazuje několik záznamů o pandách, jejichž černé části byly hnědé. Pozorovat to lze u jediné takto zbarvené pandy v zajetí – samce jménem Qizai – jehož záhadu se nyní rozhodli rozluštit čínští vědci.

Co stojí za hnědou barvou

Tým biologa Teng-feng Kuana z Institutu zoologie při Čínské akademii věd pátral po změnách DNA u hnědých pand v porovnání s těmi, jejichž zbarvení je standardní. V rámci studie publikované v odborném magazínu PNAS došlo na sekvenování genomů 35 pand, mezi nimiž byly dvě s hnědým zbarvením. Při porovnávání tým vědců určil gen Bace2, který by měl být zodpovědný za hnědou barvu srsti. U hnědých pand totiž existuje vždy ve dvou identických kopiích, zatímco u pand s černým zbarvením se tak neděje. Za tímto účelem vědci sekvenovali DNA z dalších 192 černobílých pand, aby se ujistili a vyloučili případné odchylky.

Mohlo by vás zajímat: Čerstvě narozené pandy vypadají jinak, než si myslíte. Podívejte se na jejich první krůčky

První potvrzení, že jsou vědci na správné cestě, přišlo po bližším zkoumání myšího modelu se stejnou mutací, jakou mají hnědé pandy. Výsledkem totiž byla myš, která měla světlejší srst nežli jiné testované subjekty bez zmíněné mutace. „Naše zkoumání odhalilo, že tato mutace snižuje počet a velikost melanozomů chlupů u testovaných myší a pravděpodobně i u pandy hnědé, což dále vede k hypopigmentaci,“ píší vědci ve své studii. Jen na vysvětlenou, melanozomy jsou specializované struktury v buňkách – organely – zodpovědné za produkci a skladování melaninu, což je druh pigmentu, který může určovat barvu kůže a srsti.

Mutace v genu Bace2 by tedy mohla ovlivnit tyto organely u pand, a v důsledku toho jim dát hnědou a bílou srst namísto tradičního zbarvení. Dalším krokem vědců je prověřit tuto teorii a zjistit, jak by mohla fungovat, i tak ale jde o důležitý první krok k vyřešení záhady těchto vzácných pand.

Zdroj: PNAS, Scientific American, Sci.News

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom