24. října 2024 14:54

Růžový delfínovec otočí hlavu dozadu a spořádá i piraně. Jeho pohled má přinášet noční můry

Záhada růžového delfína – Růžový delfín zblízka

Povodí Amazonky je pestré na rozmanité živočichy. Mezi nimi je i podivuhodný delfínovec s nezvyklým zabarvením.

Delfínovec amazonský vypadá na první pohled jako typický delfín, ale kromě toho, že jeho tlama je o něco delší, hlavu otočí až o 90 stupňů a také je nápadně růžový. Odstíny jednotlivých delfínovců se liší, někteří připomínají barvou spíše plameňáka, odstíny jsou každopádně živější, když se vzruší.

Čtěte také: Osamělý delfín útočí na plavce v Japonsku, neváhá kousat. Expert zmínil i sexuální motiv

Růžová zkáza

Růžový delfínovec je předmětem několika místních legend. V noci se údajně mění v krásného mladíka, který svádí nevinné ženy. Ráno se ale zase v podobě delfínovce vrací do vody. Jeho zabití přináší smůlu, pohled do jeho očí zase noční můry. Mnohem pozoruhodnější vlastnosti, než mu místní pověsti přisuzují, jsou jeho pohyblivost a orientační smysl. „V podstatě létá mezi stromy, když pronásleduje rybu,“ popisuje jeho mrštnost mořský biolog Fernando Trujillo.

Delfínovec amazonský má neuvěřitelně pružnou páteř a skvělý orientační smysl, jenž mu umožňuje dokonce plavat pozpátku. Jeho kořist je poměrně široká, díky rozmanitosti amazonské fauny, a přirozeného nepřítele prakticky nemá. Před hladovým delfínovcem amazonským totiž prchají i piraně či kajmani.

Zdroje: National Geographic/World Wildlife

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora