30. září 2024 16:35

Unikátní video zachycuje porod tuleního mláděte. Vědci jsou z něj nadšení

Na malém ostrově plném jeskynních systémů se pochopitelně něco takového nepovede zvěčnit každý den. I proto, že je tuleně zákonem zakázáno jakkoli vyrušovat.

Malý skalnatý ostrov Calf of Man je prakticky neobydlený. Leží na jihozápadním pobřeží známějšího Isle of Man, tedy mezi Velkou Británií a Irskem. Známý je hlavně jako ptačí rezervace a nachází se na něm známá ptačí observatoř.

Mohlo by vás zajímat: Invaze ptáků, žraloci nebo ráj kriminálníků. Podívejte se na 10 nejnebezpečnějších pláží světa

Důležitým místem je ale také pro tuleně kuželozubé (Halichoerus grypus), kteří místní kamenné pláže a jeskyně pravidelně navštěvují a vyvádějí tu mláďata. Pozorovat jejich aktivity je tu pro vědce nesmírně složité. Přesto se jim s pomocí dronu povedlo zachytit tyto neuvěřitelné záběry:

Dvě kila denně

To, že se povedlo na Calf of Man zachytit narození tuleního mláděte, je opravdu rarita,“ uvádí na své facebookové stránce organizace Manx Wildlife Trust. „Ještě obdivuhodnější je, že se ho povedlo natočit v Jeskyni Pašeráků, jedné z nejproblematičtějších lokalit k monitorování. Nejen proto, že sestává ze dvou podlouhlých jeskyní, ale i kvůli tomu, že nahlédnout dovnitř znamená, že musí tým sedět doslova na okraji útesu.“

Podle organizace se letos na ostrově narodilo celkem 25 tuleních mláďátek. Malí tuleni jsou po narození úplně bílí a huňatí a velice rychle přibývají na váze. Mléko, které od svých matek dostávají, je totiž nesmírně bohaté na tuky. Malý tuleň díky tomu běžně přibere i dvě kila denně.

Na druhou stranu, matky tohoto druhu tuleňů své mládě kojí jen přibližně 17 dní a jen pár dalších dní poté už o své mládě začnou postupně ztrácet zájem. Malému tuleni tak nezbyde než se vydat do moře a začít si hledat potravu na vlastní pěst.

Zdroj: Manx Wildlife Trust, MVT.im, Animal Diversity Web, NOAA, Science Direct

Video, které jste mohli minout: Dramatická honička kosatky a tuleně. Podívejte se na boj o život, který začíná nebezpečnou vlnou

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský