25. září 2024 17:00

Dramatická honička kosatky a tuleně. Podívejte se na boj o život, který začíná nebezpečnou vlnou

Zmrzlá planeta S2 (4) - Útěk před kosatkou

Tvor typického černobílého zbarvení a největší zástupce čeledi delfínovitých patří k těm nejinteligentnějším a nejvynalézavějším zabijákům. Jejich lov na tuleně je ukázkou skvělé týmové práce.

Kosatku dravou spatříme nejčastěji ve skupině, většinou v oblasti severovýchodního Pacifiku. Upřednostňuje nižší teploty a polární regiony, přežije ale v každém teplotním pásmu. Skupiny kosatek se vyznačují poměrně složitým společenským systémem, základní skupinou je mateřská linie, jíž tvoří matka rodu a její potomci. Synové a dcery vytvářejí rodinný strom a vzhledem k tomu, že se kosatky dožívají až 90 let, může v jedné linii existovat až pět generací.

Čtěte také: Drsné záběry z Afriky: Kosatka za pár vteřin zabila velkého bílého žraloka

Dokonalý únik

Další úrovní skupiny je klan, který je složený ze stád a komunikuje podobným dialektem. Většinou jej tvoří části rodin se společným předkem na mateřské straně. V každém případě patří kosatky k nejzdatnějším lovcům, podle mořského biologa Roberta Pitmana se dokonce jedná o „největšího vrcholového predátora na planetě. Něco takového jsme neviděli od doby, co dinosauři vládli Zemi.“

Lovecké schopnosti kosatek uvidíte na vlastní oči v pořadu Zmrzlá planeta na Prima ZOOM. Trojice kosatek dostane zálusk na skupinu tuleňů krabožravých, kteří jsou uvěznění na ledové kře. Společným úsilím vytvoří vlnu, která tuleně smete do vody a nastane dramatická honička, která trochu antiklimakticky končí tuleňovým únikem na další kru. Kosatky obecně platí za nepřemožitelné, vynalézavé a hravé zabijáky, takže může přeživší tuleň krabožravý mluvit o hodně velkém štěstí.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský