2. května 2024 11:45
Adam Vala

Popraveného delfína zabilo několik výstřelů. Vrahem může být rybář

Ostatky delfína byly nalezeny v Mexickém zálivu. Pitva odhalila několik střelných ran v mozku i srdci.

Národní úřad pro oceán a atmosféru ve Spojených státech pátrá po pachateli obzvláště krutého zločinu. Někdo totiž na hranici Texasu a Louisiany, konkrétně v průlivu Sabine Pass, zastřelil mládě delfína skákavého. Podle zákona o ochraně mořských savců z roku 1972 jde přitom o trestný čin, jehož pachateli hrozí pokuta až ve výši 100 tisíc dolarů a jeden rok vězení za každé jedno porušení zákona. Ten přímo vymezuje, že trestné je jakékoliv obtěžování, zraňování, zabíjení, ale dokonce i krmení volně žijících delfínů.

Volání o pomoc

„Dne 13. března 2024 obdržel úřad hlášení o mrtvém delfínovi skákavém na pláži West Mae’s Beach v Louisianě. Mládě delfína mělo zranění odpovídající zásahu střelnou zbraní,“ uvádí ve svém prohlášení Úřad pro oceán a atmosféru. Obratem proto žádá veřejnost o jakékoliv informace, které by pomohly dopadnout pachatele, a nabízí za to odměnu až ve výši 20 tisíc dolarů. „Kdokoliv, kdo má o tomto incidentu informace, nechť zavolá na linku úřadu, tipy je možné zanechávat anonymně,“ zní pak hlášení pro lidi, kteří žijí poblíž místa činu a mohli by přinést důležitá svědectví.

Mohlo by vás zajímat: Vzácní růžoví delfíni masově vymírají. Video ukazuje zkázu desetiny populace

Co se těla delfína týče, pitva odhalila, že v něm uvízlo hned několik střel, včetně těch, které mířily do mozku, míchy a srdce zvířete. Podle pitvy rovněž vyšlo najevo, že zvíře zemřelo na následky těchto poranění, takže minimálně jedna část důkazů hovoří jasně. Bohužel, není to poprvé, kdy k něčemu podobnému v USA došlo. Jak uvádí citovaný úřad, v březnu 2020 došlo k zabití delfína střelnou zbraní a nožem, byl to však jeden z více než dvou desítek útoků, které Úřad pro oceán a atmosféru zaznamenal od roku 2002. Důvod útoků přitom zůstává nejasný, ale může být ve spojitosti s chováním delfínů, kteří často kradou úlovky rybářů, což vede k napětí, které může vyústit až v násilí.

Zdroj: NOAA, The Inertia

Video, které jste mohli minout: Klokan je nelítostný bojovník. Podívejte se na drsnou rvačku

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom