20. října 2023 06:00

Vzácní růžoví delfíni masově vymírají. Video ukazuje zkázu desetiny populace

Náhlé úmrtí tolika zvířat je o to tragičtější, že jde o unikátní a ohrožený druh, který se jen velmi pomalu rozmnožuje. Delfínovci amazonští během jediného týdne přišli zhruba o desetinu celé populace.

V angličtině se jim pro jejich unikátní barvu říká „růžový delfín“, Amazoňané je pojmenovali „botos“ a považují je za magická zvířata. Ne že by delfínovce amazonské (Inia geoffrensis) tento fakt v minulosti nestál život, původní obyvatelé totiž tato úchvatná sladkovodní stvoření často zabíjeli, protože je vinili z toho, že se mění na pohledné jinochy a svádějí místní ženy a dívky. Vysvětlili takto nejedno těhotenství vzniklé prostitucí, nevěrou, nebo dokonce znásilněním.

I proto jejich populace v jihoamerických řekách skomírá. A aby toho nebylo málo, rozmnožují se jen velice pomalu. A teď jich v brazilské Amazonii najednou zemřela zhruba stovka, což odpovídá zhruba desetině jejich populace.

Na vině je nejspíš sucho a horko

Pohled na říční břeh, kam lidé vyskládali mrtvá těla 120 různých delfínovců, připomínal apokalypsu. Zatím nevysvětlenou katastrofou sice nebyli zasaženi jen ohrožení delfínovci, mezi mrtvými jich ale bylo drtivých 80 procent. Co jejich smrt způsobilo, tím se odborníci v současnosti zabývají. Ve hře je možnost infekce či nějakého toxinu.

Mnoha lidem však přijde očividné, že náhlá smrt tolika zvířat souvisí přímo či nepřímo s tím, co aktuálně (a mnohdy smrtelně) trápí celý region – obrovským horkem a suchem, jež v oblasti kvůli společnému působení klimatické krize a jevu El Niño panuje.

V problémech jsou i další organismy a lidé

Hladina vody na soutoku Río Negro a Amazonky je aktuálně nejníž za posledních 100 let. Místní lidé, kteří v neprostupných pralesech používají vodní cesty jako hlavní součást infrastruktury, se ocitli v těžko představitelných problémech. Potížím podle místních autorit momentálně čelí na 481 tisíc lidí, a tohle číslo se pravděpodobně ještě zvýší.

Nedostává se k nim čerstvá voda, jídlo, ani léky. To samozřejmě znamená, že se mezi nimi rychle šíří různá infekční onemocnění, většinou jdoucí ruku v ruce se znečištěnými zdroji vody.

Mohlo by vás zajímat: Pozemské oceány posledních 20 let mění barvu. Naší modré planetě budeme brzy říkat jinak

A protože všechno spolu samozřejmě souvisí, ve vodě neumírají jen velcí delfínovci. Břehy místních řek už od konce září lemují tisíce a tisíce rybích mrtvol. Rybolov, který mnoho místních lidí živí, samozřejmě skomírá a voda, kterou jsou zvyklí využívat, je na mnoha místech zamořená.

Aktuální vodní podmínky totiž skutečně přežijí jen odolné organismy. Teplota vody se pohybuje okolo 38 stupňů Celsia, začátkem října se přiblížila dokonce k 39 stupňům. Spása v podobě deště nedorazila už tři měsíce a jak se bohužel zdá, velké sucho pravděpodobně bude panovat i nadále. Odhaduje se, že minimálně do konce roku 2023.

Zdroj: ReutersCNN / Time

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom