6. března 2024 07:00

Co dělat, když najdete na pláži delfína? Návod odhaluje nejčastější chybu

To nejlepší, co může člověk udělat, jde někdy úplně proti všem jeho instinktům. A záchrana delfínů uvízlých na pláži je jedním z těchto případů.

Když lidé zachraňují divoká zvířata, bohužel mnohdy nadělají kvůli neznalosti víc škody než užitku. Zaměstnanci záchranných stanic by o tom i u nás mohli vyprávět. Proto na lidi tak často apelují, aby se nejprve po telefonu poradili s odborníkem, než se do záchrany pustí.

K tématu: Neodborná péče může způsobit smrt. Jak správně pomoci divokým zvířatům v nouzi?

A tohle pravidlo je, jak se ukazuje, univerzálně platné, ať už se jedná o jakoukoli situaci a jakéhokoli živočicha, včetně velkých vodních savců. Když člověk například potká vyvrženého delfína, ihned ho napadne zvíře co nejrychleji dostat do vody. To je ale ve skutečnosti to poslední, co by měl udělat.

Před vypuštěním je třeba veterinární péče

Nikdy totiž nemůžeme vědět, jestli delfín není zraněný nebo nemocný, ani jak dlouhou dobu na pláži strávil. Odborníci tvrdí, že uvízlá zvířata mnohdy prožijí trauma srovnatelné s autonehodou. Ve většině případů potřebují před návratem do moře lékařské ošetření, jinak stejně uhynou. Jakékoli pokusy o přesun už tak vystresované zvíře ještě víc znepokojí, a navíc jsou nebezpečné i pro samotné zachránce.

Proto i v tomhle případě platí, že byste ze všeho nejdříve měli kontaktovat odborníky. V USA to může být Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), který pro podobné případy zřídil i aplikaci. V Británii se těmto případům věnuje CRRU (Cetacean Research and Rescue Unit). A jak tam, tak i kdekoli jinde, se v případě, že nevíte, kam zavolat, vždycky můžete obrátit na místní oddělení policie, kde vás nasměrují.

Než přijede odborník

Do příjezdu záchranářů je pak dobré držet od delfína co nejdál jak lidi, tak psy. Jako ideální se uvádí vzdálenost 45 metrů.  Veterináři někdy doporučují také v rámci první pomoci polévat zvíře opatrně mořskou vodou, aby jeho kůže zůstala vlhká, jiní ale naopak tvrdí, že to pro zvíře může znamenat další stres. Voda by se navíc při neodborném zásahu mohla delfínovi dostat do dýchacího otvoru na hřbetě. Proto je asi nejlepší se o tom také telefonicky poradit, když odborníky přivoláváte.

Jestliže chcete přijíždějícím záchranářům nějak usnadnit práci, z dálky ho pozorujte. Můžete zkusit odhalit známky poranění nebo dokonce zkusit spočítat, kolikrát se delfín během jedné minuty nadechne. Veterinář z těchto údajů pak dokáže odhadnout, jak rychle se zdravotní stav zvířete zhoršuje.

Zdroj: The International Fund of Animal Welfare, NOAA, CRRU, British Divers Marine Life Rescue

Mohli jste minout: Největší masakr na Faerských ostrovech v historii. Lovci za den usmrtili 1400 delfínů

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom