1. prosince 2023 17:00

Sněhová kalamita: Kde bude o víkendu nejhorší počasí? Mapa Česka ukazuje až 40 cm nového sněhu

Kde budou o víkendu po kolena ve světu? Podívejte se na meteorologickou mapu.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s červeným, tedy nejvyšším stupněm nebezpečí, je platná po celou sobotu, nižší stupeň nebezpečí pak meteorologové prodloužili až do neděle. Očekává se, že na jihu Čech a jihozápadě kraje Vysočina během kritické doby napadnou desítky centimetrů nového sněhu. Může za to tlaková níže Ciro přesouvající se ze západního Středomoří přes Alpy k severovýchodu.

📢 Úprava výstrahy! ❄️I když "to nejhorší" už máme za sebou, sněžení bude ještě v některých oblastech během dopoledne a...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Saturday, December 2, 2023

Mohlo by vás také zajímat: Počasí o Vánocích? Meteorologové řekli, zda budou na sněhu, nebo na blátě

Výstrahu meteorologové zpřísnili během pátku, původně předpokládali, že bude nového sněhu méně, většinou do 25 cm. V nejhůře zasažených regionech meteorologové očekávají sněhovou kalamitu, která může způsobit velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu i v zásobování.

Vedle rizikových „oranžových“ oblastí bude sněžit o víkendu i v dalších částech republiky, ale méně. Přívaly sněhu v kombinaci s čerstvým severozápadním větrem navíc hlavně na Českomoravské vrchovině podpoří tvorbu sněhových jazyků a závějí.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Přečtěte si také: Na střední Evropu dopadne sněhová bomba. Meteorologové varují před kolapsem dopravy

Sníh ale nezavalí jen Česko. Před kalamitou varovali i němečtí meteorologové, podle nichž může v sousedním Německu o víkendu napadnout až 50 centimetrů čerstvého sněhu. Očekávají se tak komplikace v silniční, železniční i letecké dopravě.

Zdroj: ČHMÚ, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom