28. listopadu 2023 13:05

Počasí o Vánocích? Meteorologové řekli, zda budou na sněhu, nebo na blátě

Počasí 28.11.2023 6:09

Komu po dlouhém a teplém podzimu už chyběl sníh, dostal na konci listopadu více než uspokojivou nadílku. Meteorologové zároveň zveřejnili dlouhodobý výhled počasí až do Vánoc.

Vydatné sněžení hlavně v západní polovině Česka zasáhlo i nížiny, mokrý a těžký sníh ale nejspíš do Vánoc nevydrží. Jak se bude počasí chovat v následujících týdnech, ukazuje dlouhodobý výhled, který představil Český hydrometeorologický ústav. Vyplývá z něj, že období do Štědrého dne bude teplotně i srážkově průměrné, větší zimu a více sněhu paradoxně přinesou následující dva týdny.

Přečtěte si také: Země dopadne jako Mars: Proč se jedna polokoule ochlazuje rychleji než ta druhá?

V týden od 27. listopadu do 3. prosince a také v týdnu následujícím by měly podle měsíční prognózy počasí panovat v Česku podprůměrné teploty – v noci kolem −4 °C, přes den kolem nuly. Zbývající dva týdny před Vánocemi budou pravděpodobně teplotně průměrné, v noci mírně pod nulou, přes den kolem 2 °C.

Bude sněžit?

Množství srážek podle meteorologů zřejmě také výrazně nevybočí z hodnot obvyklých pro toto období roku, budou ale velké rozdíly v jednotlivých týdnech. V tomto týdnu očekávají meteorologové nadprůměrné úhrny kolem 16 milimetrů, ve druhém a posledním týdnu kolem pěti milimetrů srážek. V týdnu od 11. do 17. prosince by mělo spadnout kolem deseti milimetrů srážek. Otázkou tak je, zda půjde o srážky sněhové.

Během posledního listopadového víkendu dorazila větší sněhová nadílka i do nižších poloh ČR a sněžit tam může i v následujících dvou týdnech. Průběh sněhových přeháněk v posledních listopadových dnech můžete sledovat na videu:

☃️Za okny nám (zatím víceméně jen v Čechách) docela intenzivně sněží, a tak se nabízejí otázky, jak dlouho toto zimní počasí potrvá. ❄️Pokud milujete zimu, máme pro vás dobré zprávy. Zima se u nás ještě dlouho ohřeje. 🙂Všechny střednědobé modely se s poměrně vysokou jistotou shodují, že i příští pracovní týden bude zimní - ač třeba v pondělí a patrně ve čtvrtek budou teploty vyšší. Na horách ale bude mrznout kontinuálně. 👀Velmi zajímavě se rýsuje také pondělí a úterý, kdy by nás měla od severozápadu ovlivnit tlaková níže - na videu je označena černou šipkou (na tom je již vysoká shoda) a přinést trvalejší sněžení i do nížin. Úterní ráno a dopoledne by tedy mohlo být obzvláště zasněžené a na horách v Čechách by mohlo připadnout slušné množství sněhu. ❓Další zajímavá situace se rýsuje na čtvrtek, případně pátek, ale na té už panuje nejistota. Každopádně nudit se rozhodně nebudeme. 🎥Video zachycuje průběh počasí do čtvrtečního rána. Fialovo-růžovou barvou je znázorněno předpokládané sněžení. Zdroj: Wxcharts.com

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Saturday, November 25, 2023

Mohlo by vás také zajímat: Sledujte RADAR: Česko zasáhne vydatné sněžení. Kde hrozí náledí, závěje či výpadky energie?

Jestliže horské hřebeny hlásí kolem 40 cm sněhu, v nížinách napadlo i 20 cm těžké mokré nadílky. Podle aktuálního výhledu ale krátce před Vánocemi zřejmě bude v nížinách spíš pršet než sněžit. „V prvních dvou týdnech budou převažovat v nižších polohách sněhové srážky, v ostatních dvou smíšené nebo dešťové,“ shrnuli zřejmě nejočekávanější část své dlouhodobé předpovědi meteorologové.

Zdroj: ČHMÚ, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom