30. srpna 2023 17:50

Floridu pustoší obří hurikán. Videa a fotografie ukazují katastrofickou hrozbu

Vysoké vlny, silný vítr a záplavy zasáhly severní část Floridy. Prchající lidé nebyli v bezpečí ani ve vnitrozemí.

První tropická bouře, která v letošní hurikánové sezoně zasáhla Floridu, přinesla děsivou zkázu. Vítr o rychlosti až 175 km/h a extrémní přívalové deště udeřily na západní pobřeží Floridy ve středu odpoledne našeho času. Bouře Idalia se přitom změnila v hurikán 3. kategorie a její oko přešlo přes Keaton Beach ležící na pobřeží Mexického zálivu a pokračovalo dál na sever. Postup hurikánu můžete vidět na této animaci:

Přečtěte si také: Hurikán Sally se chystá zaplavit jihovýchod USA, úřady ženou lidi do kopců

Obnova vedení potrvá týdny

Obyvatelé před hurikánem, který zpustošil část Kuby, prchali dál do vnitrozemí, ani tam ale není bezpečno. Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) může příbojová vlna hnaná silným vichrem místy dosáhnout výšky až 5 metrů a v nížinaté pobřežní oblasti způsobit apokalypsu.

NHC varovala před „katastrofickým nárůstem bouře“ hlavně v oblasti Big Bend. Silný vítr zničil elektrické vedení, takže bez elektřiny zůstalo na 300 000 lidí a jejich počet dále roste. Guvernér Floridy Ron DeSantis vyhlásil stav nouze a vyzval obyvatele, aby se pokud možno ukryli a vyhýbali se spadlým elektrickým drátům.

K obnově rozvodné soustavy je vyčleněno 40 000 pracovníků, obyvatele Floridy přesto čeká trudné období. Podle jednoho z montérů, kterého citovala britská BBC, trvá oprava vedení v případě hurikánu kategorie 3 nejméně tři týdny, u kategorie 4 pak čtyři týdny. S odstraňováním škod má pomoci i 5 500 příslušníků Národní gardy.

Mohlo by vás zajímat: Až stovky mrtvých, uvádí nepotvrzené zprávy. Hurikán Ian si na Floridě bere nejvyšší daň

Sezona hurikánů, která začíná v červnu, dosahuje obvykle vrcholu v září, kdy je hladina této části Atlantského oceánu nejteplejší. Idalia se k pobřeží Floridy blížila jako hurikán kategorie 4 s nárazovým větrem až 200 km/h, těsně před úderem na Floridu ale její intenzita mírně zeslábla. Po zpustošení severní části poloostrova Idalia pokračuje na severovýchod do Georgie a zřejmě zasáhne i obě Karolíny.

Zdroj: NBC News, BBC, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom