29. února 2024 14:45

První fotografie pářících se velryb vyvolala senzaci. Nejsou na ní samec a samice

Keporkaky při milostném aktu kamera zachytila poprvé v historii, teprve odborník na mořské savce ale dokázal ocenit, jak unikátní snímek je.

O páření velkých mořských savců toho lidstvo moc neví. Oceán je zkrátka nepředstavitelně velký a většina toho, co se v něm děje, nám zůstává skrytá. A platí to i pro keporkaky, kteří jsou jedněmi z nejprozkoumanějších mořských savců vůbec.

Proto bylo pro vědce absolutní senzací, že se tyhle oceánské obry povedlo během páření vyfotit. Fotografky Lyle Krannichfeldová a Brandi Romanová si ihned uvědomily, že zachytily něco speciálního. Ale teprve když kontaktovaly odbornici na mořské savce, zjistili, jak unikátní snímek je.

Se souhlasem či bez?

Stephanie Stacková z Pacific Whale Foundation, na kterou se fotografky obrátily, nemohla nejdříve uvěřit svým očím. Na fotce se totiž pářili dva samci. „Objev rozhodně zpochybňuje veškeré zažité představy o chování keporkaků,vysvětlila serveru IFL Science.  „I když už dlouho víme, že mají velice složité sociální struktury, být svědky kopulace dvou velrybích samců je unikátní a pozoruhodné.“

Keporkaky tak můžeme nyní zařadit na dlouhý seznam zvířat se stejnopohlavními vztahy. Jsou na něm už například i šimpanzi, vlci, žirafy, tučňáci, sloni, želvy, ještěrky, několik druhů hmyzu…  a z mořských savců už vědci u podobných radovánek přistihli například delfíny skákavé.

Mohlo by vás zajímat: Žáby se nechtějí násilně pářit. Vymyslely morbidní taktiku a další triky

Bohužel, v případě vyfocených keporkaků o žádnou velkou romantiku pravděpodobně nešlo. A akt možná ani neodsouhlasili oba jeho účastníci. Jeden z keporkaků je totiž viditelně vyhublý a zamořený parazity kvůli zranění na čelisti, zřejmě způsobenému srážkou s lodí.

Zdroj: Pacific Whale Foundation, Marine Mammal Science, National Geographic.

Mohli jste minout: Kolosální objev pravěké obludy: Gigantická velryba měla čtyři nohy a vážila jako 30 slonů

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom