12. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Plzeňská zoo ukázala první mládě pandy červené. Pokochejte se fotkami, na kterých roste do krásy

Po třinácti letech chovu se v plzeňské zoologické zahradě narodilo v polovině června první mládě pandy červené.

Návštěvníkům zahrady se zatím trvale skrývá, ve výběhu ji budou moci pozorovat na podzim. Zoologové a chovatelé proto žádají o trpělivost a klid u výběhu pand, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.

První samec pandy červené dorazil do plzeňské zahrady z Vídně v roce 2010 v souvislosti s nově postavenými expozicemi zoo. „Dosud se zde vystřídali dva samci a tři různé samice. Rodiči mláděte je pár Nepál a Lavinie, mladá samice přišla na svět 12. června a nyní váží jeden kilogram,“ řekl mluvčí.

Výběh pand červených, které jsou podle mezinárodní Červené knihy ohroženým druhem, je v Plzni vedle nosorožců, jeřábů a irbisů a jejich venkovní expozici představují zejména tři vzrostlé stromy. Otec mláděte, nyní sedmiletý Nepál, se v Plzni proslavil v roce 2019, kdy na začátku srpna utekl z výběhu a dopřál si téměř dvoutýdenní výlet na svobodě. Díky svému dobrodružství se dostal i na billboardy propagující zoo a zahrada loni vydala pohádkovou knížku Když má panda dovolenou.

Pandy červené, menší stromové šelmy obývající původně horské lesy jižní Číny, Nepálu, Bhútánu, Indie a Myanmaru, chová v Evropě téměř 200 zoologických zahrad, z toho deset v České republice a tři na Slovensku. Je pro ně vedena Mezinárodní plemenná kniha a Evropský záchranný program.

Zdroj: ČTK, Facebook ZOO Plzeň

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom