6. března 2024 17:40

Která zvířata ročně zabíjí nejvíc lidí? Zapomeňte na žraloky a pavouky, ti se na smrtící rekordmany nechytají

Pokud si myslíte, že nejvíc lidí zabíjejí zvířata, se kterými se potkáváme v hororech, vyvedeme vás z omylu. Ten nejhorší zabiják je totiž velice nenápadný.

Začněme tím, že zvíře, které má na svědomí nejvíc obětí, v mnoha hororech nenajdete a dokonce se ho ani moc lidí nebojí. A naopak, třeba takoví žraloci, kteří budí když už ne hrůzu, tak aspoň pořádný respekt, se v žebříčku nejvíce smrtících zvířat nedostali ani do první dvacítky. Zabijí totiž ročně jen pět lidí.

Podobně jsou na tom i další hororová stvoření, pavouci. Navzdory jejich pověsti jim padne za oběť pouze sedm lidí ročně, což není nijak mnoho. Obzvlášť, když uvážíme, že třeba koně mají každý rok na svědomí průměrně dvacet lidských životů. A jen taková zajímavost, v Austrálii, kde se to smrtelně jedovatou faunou jen hemží, předčil kůň v počtu zabitých lidí nejen zmíněné pavouky a žraloky, ale dokonce i hady a krokodýly.

Jeleni patří mezi nečekané zabijáky

Méně než padesát lidí ročně padne za oběť také zvířatům, jako jsou leopardi (29) nebo medvědi (36). A překvapivě také mravenci. Přesněji řečeno, ohniví mravenci. Ti útočí ve skupinách a jimi způsobená zranění bolí podobně jako popáleniny. Mnohdy vyvolají tak ošklivé alergické reakce, že mohou dospět až k anafylaktickému šoku.

K tématu: Nezastavitelná armáda mravenců dorazila do Evropy. Ničí domy a ohrožuje i člověka

Víc než sto lidských životů, přesněji sto třicet, ročně poněkud překvapivě zmaří jeleni. A to kvůli autonehodám, které způsobí. Naopak zcela cíleně zabíjejí afričtí buvoli (200 lidí/rok), lvi (250 lidí/rok), a sloni či hroši (každý 500 lidí/rok). Nesmíme opomenout ani krokodýly, kteří jsou s tisíci lidskými oběťmi ročně daleko nebezpečnější než jejich příbuzní, aligátoři (24 lidí/rok).

Nejjedovatější štíři jsou zákeřní

Dvě tisícovky lidí na světě ročně zemřou kvůli živočichovi, který není ani tak děsivý jako nechutný: Tasemnici. Tento parazit se navíc v těle může skrývat po mnoho let, než způsobí závažné zdravotní problémy. A když už jsme u toho, další parazit, škrkavka, ročně nasbírá ještě o 500 obětí víc.

Celkem  3250 osob v jediném roce zvládnou usmrtit škorpioni. Existují přitom jen dva druhy, které mají v jedovém váčku tak účinnou látku, aby vystačila na usmrcení člověka: štír nejjedovatější, taky známý jako smrtonoš, a štír samičí.

Neuvěřitelných 7000 lidí zabijí vodní šneci, kteří šíří parazita způsobujícího schistosomózu - nemoc, kvůli níž jeden francouzský lékař překřtil Egypt na “zemi menstruujících mužů”. Víc si můžete přečíst v tomto článku.

Také překvapivých deset tisíc obětí jedovatých, dravých ploštic čeledi zákeřnicovitých, je spojených s parazitem, kterého roznášejí. Ten způsobuje nebezpečnou Chagasovu chorobu, která poškozuje důležité orgány. Stejný počet obětí jako zákeřnice má i známá moucha Tse Tse přenášející spavou nemoc.

Nejvyšší příčky

Na čtvrtém místě těch pro člověka nejvíc smrtících zvířat je, kdo by to byl řekl, nejlepší přítel člověka. Psi totiž zabijí každý rok okolo 30 tisíc lidí, ať už přímým útokem nebo vzteklinou. Pomyslné třetí místo patří po právu hadům. Nebudeme lhát, že nás to překvapuje. Hadí uštknutí si vybírá oběti hlavně v místech, kde není rychle dostupná lékařská péče, a jejich oběťmi se ročně stane na 50 tisíc lidí.

Druhé místo patří primátům, respektive jednomu konkrétnímu primátovi: Homo sapiens, tedy člověk moudrý, zavraždí 475 tisíc jedinců vlastního druhu během jediného roku.

I my se svou neradostnou bilancí jsme však úplní břídilové proti zvířeti, které se umístilo na první příčce. A to je komár. Až jeden milion lidí každý rok podlehne chorobám, které moskyti přenášejí, především malárii a horečce Dengue. A i když ne všude tyto nemoci řádí, před moskyty jako takovými není na světě téměř úniku. Žijí totiž na všech světových kontinentech s výjimkou Antarktidy.

Zdroj: ScienceFocus, WorldAtlas, BBC Wildlife Magazine, Statista

Mohli jste minout: Žraloci zaútočili na katamarán, začal se potápět. Trosečníci vysílali tísňové signály

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom